Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425

De meest voorkomende hardloopblessures

Jaarlijks krijgt ongeveer 75% van de hardlopers te maken met een blessure. Dit is een behoorlijk aantal, maar er zijn ook veel verschillende soorten blessures. Hierdoor is de kans dat u er met een te maken krijgt groter. Bent u (helaas) bekend met het hebben van een hardloopblessure? Of bent u een fanatiek hardloper en bent u benieuwd welke blessures er zijn en wat Fysiotherapie Elegance voor u kunt betekenen? Lees dan snel verder!

De meest voorkomende hardloopblessures
Er zijn veel verschillende soorten hardloopblessures. De meest voorkomende hardloopblessures bevinden zich in de voeten en knieën. We noemen er 5:
Achillespeesontsteking; De achillespees is de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt. Als deze pees ontstoken is, is er sprake van een achillespeesontsteking. Behandeling bij een achillespeesontsteking is ontzettend belangrijk. Als u de klachten negeert is er kans op een chronische blessure.
Hielspoor; Bij hielspoor heeft u last van een felle, scherpe pijn onder uw voet ter hoogte van uw hiel. Dit voelt u als u staat of loopt. Hielspoor ontstaat meestal geleidelijk.
Shin splints; Bij shin splints heeft u last van uw scheenbeen. Het is een verzamelterm voor verschillende scheenbeen irritaties. U kunt het voorkomen door rustig te trainen en variatie in uw trainingen toe te passen.
Jumpers knee; Een jumpers knee of springersknie is een blessure door overbelasting. U kunt de klachten herkennen aan pijn aan de onderkant van de knie, stijfheid/startpijn of zwelling van de kniepees.
Lopersknie; Bij een lopersknie heeft u last van pijn aan de buitenkant van uw knie. Deze pijn ontstaat tijdens of na het hardlopen. Bij een lopersknie is het belangrijk om gepast advies te krijgen om deze klachten in de toekomst te voorkomen.

De oorzaken van hardloopblessures
Omdat er veel verschillende blessures zijn, zijn er ook veel verschillende oorzaken. Vaak heeft u te maken met een verkeerde houding die voor overbelasting zorgt. Ook kan het zijn dat uw hardloopschoenen niet goed of verouderd zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u in uw enthousiasme een beetje te hard van stapel bent gelopen.

Behandeling bij een hardloopblessure
Als u last heeft van een langdurige hardloopblessure is het wijs om een afspraak te maken bij ons. Wij kunnen kijken wat de oorzaak is en advies geven over het maken van bewegingen en het aannemen van houdingen. Ook kunnen wij de pijnklachten behandelen. Maak snel een afspraak door te bellen naar 0416-650700, een e-mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl of ons contactformulier in te vullen.

Voorkom stress met deze 7 handige tips

Herkent u dat? Naast een drukke werkdag, inkomende berichten op WhatsApp en het moeten halen van deadlines moet u bij thuiskomst ook nog eens het huishouden doen. Dag in dag uit zorgen deze factoren voor opbouwende stress. Wordt dit gevoel u te veel? Dan kunt u last krijgen van gespannen schouders en hoofdpijn. Dan zou u het liefst ’s avonds gewoon in uw bed willen kruipen. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder stress ervaren en welke gevolgen kan stress hebben? In deze blog leest u hier meer over.

Wat is stress?
Stress ontstaat doordat de draaglast groter wordt dan de draagkracht. De factoren die daaraan bijdragen en de mate van hevigheid is voor iedereen anders. Als we stress ervaren, dan is ons lichaam in de hoogste staat van alertheid. We zijn een stuk scherper en gaan een stuk efficiënter te werk. Maar naarmate dit gevoel langer aanhoudt, kan dit een negatieve wending krijgen. Die grens ligt bij iedereen anders.

Is de stress negatief, dan heeft u meer moeite met concentreren en te blijven werken. Het kunt u mentaal uit evenwicht brengen. Merkt u dat dit het geval is? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Welke symptomen van stress zijn er?
Elk soort klacht als gevolg van negatieve stress is voor iedereen anders. De één krijgt last van hoofdpijn en de ander van gespannen spieren en weer een ander krijgt een ontzettend kort lontje. Stress kan zich dus uiten in zowel lichamelijke klachten als psychische klachten. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van dit soort klachten:

Lichamelijke symptomen
· Duizeligheid
· Gespannen nek-, schouder- of armspieren
· (Chronische) vermoeidheid of slaapproblemen
· Gebrek aan energie
· Hoofdpijn/migraine
· Ademhalingsproblemen
· Paniekaanvallen
· Obstipatie/diarree
· Maagpijn/Misselijkheid

Psychische symptomen
· Verminderde concentratie/concentratieverlies
· Moeite met keuzes maken
· Meer moeite om prikkels te verwerken
· Piekeren
· Negatief denken
· Onzekerheid/angst
· Eenzaamheid
· Minder zelfvertrouwen
. Depressiviteit

Stress voorkomen? Lees deze tips
Op het moment dat u stress ervaart is het meestal te laat. Vaak zit u dan al midden in het proces en beginnen de eerste klachten al op te spelen. Om hier op tijd bij te zijn hebben we een korte checklist voor u in elkaar gezet:

1. Zorg voor ontspanning
Ons lichaam kan goed tegen korte periodes van stress. Dit is gezonde stress. Als u deze korte periode afwisselt met ontspanning, dan krijgt ons lichaam genoeg rust om even bij te komen. Zo is lachen en plezier maken gezond. Ga vooral op zoek naar dit soort momenten. Zo kunt u er weer helemaal tegenaan!

2. Blijf in beweging
Regelmatig bewegen helpt om uw hoofd goed leeg te maken. Maak bijvoorbeeld een ommetje of ga een rondje hardlopen. Hierbij is het belangrijk om u zoveel mogelijk op die activiteit te focussen. Wat ziet u allemaal tijdens uw uitje? Hiermee voorkomt u dat u aan uw werk gaat denken en maakt u uw hoofd echt leeg.

3. Krijg voldoende slaap
Een goede nachtrust zorgt voor meer energie en dat u de volgende dag beter met problemen en uitdagingen omgaat. Probeer acht uur slaap te krijgen en voor het slapen gaan ook voor voldoende ontspanning te zorgen. Kijk bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan niet meer op een beeldscherm of televisie.

4. Houd uw gedachten onder controle
Zet uw eigen gedachten op een rij door deze op te schrijven. Wat speelt er momenteel in uw leven? Wat houdt u allemaal bezig? Hierdoor leeg u even uw hoofd en krijgt u gelijk een goed overzicht. Dit geeft u vervolgens weer controle over alles wat er in uw leven speelt. Zo ziet u zelf wat echt belangrijk is en wat minder prioriteit heeft.

5. Let op uw voeding en suikerinname

Bij stress raakt uw lichaam uit balans. Om uw lichaam in evenwicht te houden is een gezond eetpatroon belangrijk. Probeer suiker zoveel mogelijk te vermijden. Eet geen zoetigheid en ongezonde snacks. Vermijd ook wit brood, alcohol en frisdranken.

6. Zeg een keer ‘nee’
Op de korte termijn kan het geen kwaad om ‘ja’ te zeggen door bijvoorbeeld één kleine taak erbij te nemen. Op de lange termijn kunt u door telkens maar ‘ja’ te zeggen overspannen raken. Neem dus niet te veel hooi op uw vork.

7. Vergelijk jezelf niet met anderen
Door de invloed van social media worden wij constant gebombardeerd met het leven van anderen. Vergelijk uzelf niet met hun situatie en probeer uw eigen geluk te maken. Als u een ideaalbeeld nastreeft, kan dit een behoorlijke impact hebben op uw mentale gezondheid.

Psychosomatische fysiotherapie bij stress-gerelateerde klachten
Met Psychosomatische fysiotherapie gaat u weer lekkerder in uw vel zitten. De psychosomatische fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van spanning, stress of onbegrepen lichamelijke klachten. De therapeut kijkt naar zowel de lichamelijke klachten, als de psychologische klachten en sociale aspecten van de patiënt. De therapeut kijkt waar de klachten vandaan komen, hoe het lichaam hierop reageert en geeft u hier inzicht in.

De psychosomatisch fysiotherapeut zal samen één of meerdere van onderstaande behandelmethoden uitvoeren. Vaak is dit een combinatie van:
• Adem- en ontspanningstherapie
• Bewustwording van gevoel, emotie en spanning
• Houdings- en bewegingstherapie
• Mindfulness
• Verbeteren van het hartritme door positieve emoties

Ervaart u stress-gerelateerde klachten? Neem dan contact op met Fysiotherapie Elegance
Heeft u last van één van de bovenstaande klachten en komt u hier maar niet van af? Dan kunt u contact opnemen met ons via 06-11919425 of een mail sturen naar info@fysiotherapiee-elegance.nl.

Leven met astma, hoe doet u dat?

5 tips om uw leven met astma makkelijker te maken

Hebt u astma? Dan weet u dat uw longen erg gevoelig reageren op prikkels, zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. U kunt er heel benauwd door worden of gaan hoesten. Als dit plotseling opkomt, spreken we van een astma-aanval. Gelukkig is dat niet bij iedereen het geval. Hoe erg de astma is verschilt per persoon. Maar wat is astma precies? En wist u dat er verschillende soorten astma zijn? En hoe kunt u er beter mee leren omgaan? In dit artikel vindt u de antwoorden op deze vragen.

Wat is astma?
Astma is een ontsteking van de longen wat verschillende klachten veroorzaakt. Tijdens een astma-aanval zwellen de slijmvliezen in de neus, keel en longen op. Er wordt op zo’n moment meer vocht en slijm geproduceerd dan anders, waardoor de spieren rondom de luchtwegen verkrampt raken en samentrekken. De luchtwegen worden hierdoor smaller, waardoor ademen moeilijker gaat. Astma kan erfelijk zijn. In één familie hebben vaak meer mensen astma of een andere allergie. Astma begint meestal als kind. Het kan ook pas op volwassen leeftijd beginnen, soms pas na het 50ste levensjaar.

Welke vormen van astma zijn er?

Astma is onder te verdelen in verschillende vormen. De vormen verschillen van elkaar in de manier waarop klachten worden veroorzaakt. Het komt vaak voor dat iemand meerdere vormen heeft. U kunt voor één of meer prikkels overgevoelig zijn. Meestal reageren de longen meteen na de prikkel, soms pas na uren.

Allergisch astma: Bij deze veel voorkomende vorm kan de allergische reactie ontstaan door: pollen van bomen, grassen of onkruiden, stuifmeel, schimmels, huisstofmijt, dierlijke huidschilfers, bepaalde voedingsstoffen of bestanddelen van medicijnen et cetera. Op welke prikkel(s) iemand allergisch reageert en in welke mate verschilt sterk per persoon.

Niet allergisch astma (intrinsiek astma): Bij deze vorm worden de klachten veroorzaakt door niet-allergische stoffen. Voorbeelden daarvan zijn: uitlaatgassen, rook (roken of meeroken), luchtvervuiling, fijnstof (van houtkachels of vuurwerk), benzine, parfum, de lucht van schoonmaakmiddelen of verf en bepaalde weersomstandigheden, zoals kou, mist of een vochtige lucht.

Inspanningsastma: Hier ligt de oorzaak van de benauwdheid bij het leveren van inspanning, bij het snel in beweging komen. Beweging, stress en emoties kunnen voor het lichaam zeer inspannend zijn. Hierbij kan koude en vochtige lucht ook een rol spelen.

Ernstig astma: Deze vorm is met medicatie moeilijk te behandelen. Hierdoor kunnen er veel klachten optreden. Gelukkig komt deze vorm van astma het minst vaak voor.

Hoe herkent u astma?
Hieronder staat een rijtje met klachten die u kunt ervaren bij astma. Vaak heeft u last van één of meerdere van onderstaande symptomen:

Hoesten, vooral ‘s nachts
Benauwdheid
Piepend ademen
Periodes van veel hoesten en slijm
Minder fit: sporten en/of bewegen kost moeite en houdt u niet lang vol
Door te hoog en te snel ademen bij het sporten een aanval ontwikkelen

Herkent u uzelf hierin en weet u nog niet of het astma is? Neem dan contact op met uw huisarts. Aan de hand van deze symptomen alleen kan de diagnose astma niet vastgesteld worden. Daarvoor is nader onderzoek door een specialist (longarts) nodig.

Wat kunt u zelf doen om het omgaan met astma gemakkelijker te maken?
De meeste mensen met astma kunnen met de juiste behandeling een normaal leven leiden. Omdat u 24 uur per dag met astma moet leven is het belangrijk dat u een goede balans probeert te vinden. Richt u vooral op wat u nog wel kunt en houd rekening met wat niet meer lukt. Hieronder vindt u een aantal tips.

Tip 1: Kom in beweging
Zoek een manier van bewegen die bij u past. Er zijn genoeg sportieve mogelijkheden om te werken aan een goede conditie en een goede ademhalingstechniek. Zoek het niet in extreme sporten, maar ga wandelen, fietsen of bezoek een sportcentrum waar u onder begeleiding kunt sporten. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan u hier ook bij helpen. Duursporten zoals hardlopen, fietsen of balsporten kunnen uw zuurstofopname verbeteren. Yoga- of pilates oefeningen verbeteren uw ademhalingstechniek en helpen u sterke buik- en rugspieren te krijgen waarmee u uw houding verbetert en uw longen meer ruimte krijgen. Heeft u inspanningsastma, praat dan eerst met uw arts om te bespreken hoe u actief kunt blijven en tegelijkertijd uw astmasymptomen kunt beperken.

Tip 2: Zorg voor een gezonde leefstijl.
Als u rookt, dan is het belangrijk dat u probeert te stoppen. Roken belast niet alleen uw longen, maar kunnen uw longen ook beschadigen. Ook voeding speelt een rol bij astma. Er zijn voedingsstoffen die in verband worden gebracht met astma, denk aan de allergie voor koemelk, pinda’s en noten. Maar er zijn ook voedingsstoffen waar u baat bij kunt hebben zoals Omega 3. Dat zit vooral in bepaalde vissoorten. Het is een vet met een ontstekingsremmende werking. Cafeïne kan zelfs astmatische klachten verlichten omdat het de hartslag en de ademhaling stimuleert. Vitamine B6 en vitamine C spelen een belangrijke rol bij de weerstand. Een voldoende inname met de voeding kan ontstekingen in longen verminderen. Daarnaast draagt het bij aan het bestrijden van infecties.

Tip 3: Vermijd uw astma prikkels
Weet jij waar uw prikkels vandaan komen? Heeft u bijvoorbeeld last van huisstofmijt? Dan kan dagelijks stofzuigen helpen! Zodra u weet waar uw kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling door wordt veroorzaakt, wordt het gemakkelijker om die prikkel te vermijden. Let ook op de factor stress in uw leven. Langdurige stress kan astma verergeren.

Tip 4: Ken uw geneesmiddel
Er zijn twee soorten astma-geneesmiddelen: geneesmiddelen ter voorkoming en ter verlichting van de klachten. Om de ontsteking in de longen te verminderen en een astma aanval te voorkomen, moet u trouw elke dag het geneesmiddel innemen. Het helpt uw astma onder controle te houden. Het geneesmiddel ter verlichting helpt u op de momenten dat de symptomen toeslaan en zorgt ervoor dat uw luchtwegen zich snel verder openen. Zorg ervoor dat u weet hoe u het geneesmiddel correct gebruikt en zorg dat u het op zak hebt voor het geval de astma verergert. Een correct gebruik van uw astma-inhalator en een goede inhalatietechniek maken een groot verschil voor een betere ademhaling.

Tip 5: Laat u begeleiden door een gespecialiseerde fysiotherapeut
Leven met astma is niet makkelijk. U kunt er veel stress van hebben en er onzeker en zelfs angstig door worden. Vindt u het moeilijk om met astma een normaal leven te leiden dan kan een gespecialiseerde fysiotherapeut u verder op weg helpen.

Bij ons in de praktijk bieden wij de volgende specialisaties aan die u kunnen helpen beter om te gaan met uw astma:
longfysiotherapie,
sportfysiotherapie


Onze longfysiotherapeut

Richt zich met name op uw ademhaling. Door het geven van ademhalingsoefeningen krijg je meer controle over uw ademhaling en dat kan ervoor zorgen dat een aanval minder heftig kan zijn. De juiste oefeningen kunnen eventueel zelfs een aanval voorkomen. Onze longfysiotherapeut kan u ook helpen om u te leren om slijm op te hoesten. Rookt u? Onze longfysiotherapeut ondersteunt u in het stoppen met roken en kijkt samen met u naar welke sport het best bij u past.

Onze sportfysiotherapeut

Ervaart u een drempel om te gaan sporten door uw astma? Of hebt u last van inspanningsastma? Dan kan onze sportfysiotherapeut ondersteuning bieden bij het kiezen en volhouden van een sport. Samen kunnen jullie een plan maken om in beweging te komen en te blijven. Hij of zij kan u helpen met het opbouwen van spieren, waaronder ook de ademhalingsspieren, waardoor er minder zuurstof en energie nodig is voor dezelfde prestatie.

Heeft u astma en kunt u wel wat ondersteuning gebruiken? Maak dan snel een afspraak door te bellen naar 06-11919425, een e-mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl of ons contactformulier in te vullen.

De 7 meest gestelde vragen over knieartrose

In Nederland leven zo’n 1,2 miljoen mensen met artrose, waarvan bijna de helft met knieartrose. Artrose in de knie is in Nederland dan ook de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Knieartrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de knie is aangedaan. Vaak geeft het veel pijn en worden mensen beperkt in hun mobiliteit. Waardoor wordt het veroorzaakt, waar herkent u het aan, hoe blijft u mobiel en wat kunt u doen tegen de pijn?

In dit artikel geven wij antwoord op de 7 meest gestelde vragen over knieartrose.

1. Wat is knieartrose?
Artrose is een veel voorkomende reumatische aandoening. Bij knieartrose wordt het kraakbeen in de knie dunner. Daardoor gaan de botten min of meer over elkaar heen schuren. Als reactie daarop raakt het weefsel rondom de knie vaak ontstoken. Dat geeft pijn en stijfheid. Door deze reactie en het schuren groeit er vaak extra bot aan de randen van de knie. Daardoor kan de knie er wat anders uit gaan zien; het gewricht wordt dan breder.

2. Welke symptomen wijzen op knieartrose?
Knieartrose is een chronische aandoening die meestal langzaam erger wordt. Het kraakbeen dat weg is in de knie komt niet meer terug. Vaak is het proces al lang aan de gang voordat de klachten zich openbaren. Symptomen zijn pijn en stijfheid in de knie. De stijfheid voelt u vooral als u na lang zitten of liggen weer in beweging komt. De ene periode is de pijn erger dan de andere periode. Verder treedt er vaak ook vermindering van beweeglijkheid op of krijgt u vocht in de knie. De knie kan ook een krakend geluid geven, bijvoorbeeld bij het traplopen. Ook vermoeidheid en verdikkingen bij de gewrichtsranden van de knie kunnen optreden.

3. Wat is de oorzaak van knieartrose?

De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Het is wel opvallend dat de meeste mensen met knieartrose ouder zijn dan vijftig jaar en vrouw. Het is inmiddels bekend dat het vaak gaat om een samenspel van factoren. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:
– Erfelijke aanleg kan een rol spelen. Dan treedt het vaak al op jongere leeftijd op en in meer gewrichten
– Een vroeger opgelopen blessure of beschadiging in of rond het kniegewricht. Hierdoor is het gewricht minder stabiel en gevoeliger
– Overgewicht: door overgewicht wordt het kniegewricht extra belast en kan daardoor beschadigd raken
– Langdurige zware belasting van het kniegewricht.
– Zwaar lichamelijk werk
– Te veel en te intensief sporten
– Andere gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht.

4. Welke behandelingen zijn er voor knieartrose?
Het behandelen van knieartrose hangt af van uw leeftijd, de mate van artrose en de ernst van de klachten. Er zal altijd eerst gestart worden met een conservatieve behandeling. Dit betekent dat u een traject ingaat om de klachten zo goed mogelijk te onderdrukken door middel van niet-operatieve hulpmiddelen, zoals oefeningen en medicatie.
Helaas is het zo dat artrose niet meer verdwijnt en uiteindelijk wordt er vaak operatief ingegrepen. Dit kan door middel van een knieprothese, standscorrectie (bij een afwijkende beenas) of een kniedistractie.
Een knieprothese wordt meestal op latere leeftijd toegepast. Dat komt omdat een knieprothese een beperkte levensduur heeft. Het vervangen van een knieprothese is een ingrijpende operatie en de kans op complicaties is groot.

Kniedistractie
Om knieartrose zo lang als mogelijk draaglijk te houden kunt u een kniedistractie ondergaan. Dit houdt in dat de artroseknie voor een bepaalde periode uit elkaar wordt getrokken om zo de gewrichtsvlakken de tijd te geven om te herstellen en hiermee de pijn in de knie langdurig te verminderen. Reuma Nederland heeft jarenlang geïnvesteerd in dit onderzoek dat door UMC Utrecht is uitgevoerd. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die de behandeling hebben gekregen jarenlang minder pijn hebben en beter kunnen bewegen.

5. Wat kunt u doen tegen de pijn bij knieartrose?
Omdat overgewicht een belangrijke factor speelt bij artrose is het aan te raden om overtollige kilo’s kwijt te raken. Het is bewezen dat als men een paar kilo afvalt de gewrichtspijn bij knieartrose minder wordt. Dat is niet zo gek als u bedenkt dat tijdens het lopen de knieën klappen opvangen van 6 keer uw lichaamsgewicht. Dus als u drie kilo afvalt, scheelt dat 18 kilo voor uw knie bij het lopen. Samen met de fysiotherapeut kunt u een plan van aanpak maken om af te vallen door een verantwoorde wijze van bewegen waarmee rekening wordt gehouden met de belasting van de artroseknie. Vaak wordt de behandeling aangevuld met voedingsadvies van een diëtist.

6. Mag u sporten met knieartrose?
Het antwoord op deze vraag is volmondig ja. U mag zelfs hardlopen met knieartrose. Het is een misvatting om te denken dat sporten artrose erger maakt. Sporten is juist goed voor uw gewrichten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een ongezonde leefstijl wél in verband wordt gebracht met een verhoogde kans op artrose in de gewrichten. Dus: Blijf bewegen en sporten!

7. Welke sporten zijn geschikt bij knieartrose?
De meeste sporten zijn geschikt, mits u ze goed uitvoert en ze passen bij uw beweeggrens. Met knieartrose is een sport als basketbal waarschijnlijk minder handig om te doen. Kies een sport waar u het meeste baat bij hebt. Er zijn genoeg sporten die minder belastend zijn voor uw kniegewricht, zoals zwemmen, aquarobics, wandelen, nordic walking, golfen, fietsen, yoga, tai chi of buikdansen. Wilt u toch graag hardlopen en hebt u knieartrose, overleg dit dan eerst met uw reumatoloog of fysiotherapeut. Op basis van uw situatie, kunnen jullie bepalen of hardlopen een geschikte sport is. Doe dit dan als recreant en overdrijf het niet door lange afstanden te willen lopen. Let er wel op dat u goede hardloopschoenen aantrekt en ren liever op bosgrond dan op beton. Weet u niet goed welke sport u kunt uitoefenen met uw specifieke knieklachten, overleg dan met uw behandelend fysiotherapeut.

Wat kan fysiotherapie betekenen bij knieartrose?
Helaas bestaat er geen genezing voor artrose. U moet ermee leren leven. Fysiotherapie kan u daar goed bij helpen. Met verschillende oefeningen kunt u leren omgaan met de pijn en stijfheid die bij artrose horen. U leert uw kniegewrichten zo normaal mogelijk te gebruiken en daarmee krijgt u weer vertrouwen in het bewegen.
Vanuit Fysiotherapie Elegance helpen wij u met oefentherapie en bewegingsadvies bij artrose. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op via het contactformulier, 06-11919425 of info@fysiotherapie-elegance.nl en wij helpen u verder.

Sporten met hooikoorts

Hooikoorts kan zorgen voor vervelende klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid en verkoudheidsklachten. Het laatste waar u aan denkt is om in de buitenlucht te sporten. Dit is heel begrijpelijk, maar natuurlijk niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Als u een fanatieke sporter bent, wilt u natuurlijk uw opgebouwde conditie behouden. Wij vertellen u hoe u ondanks uw hooikoortsklachten toch kunt blijven werken aan uw fitheid!

Binnen sporten met hooikoorts
Het meest comfortabele is natuurlijk om binnen te sporten. Er zijn verschillende mogelijkheden om binnen aan uw fitheid te werken. Schaf een springtouw aan, ruim de garage op en u heeft een fantastische ruimte om aan uw conditie te werken. U kunt natuurlijk ook een YouTube filmpje of online oefeningen zoeken om datgene te trainen wat u wilt trainen.

Toch buiten sporten met hooikoorts
Nu het weer steeds beter wordt, is het juist ook lekker om er buiten op uit te gaan. Om de hooikoorts klachten zoveel mogelijk te beperken, hebben wij een aantal handige tips:
– Op het strand zijn er relatief weinig pollen, dus plan een heerlijke wandeling op het strand.
– Doe uw kleding na het buiten zijn meteen in de was. Pollen blijven namelijk in de kleding zitten.
– Douchen na het sporten is vanzelfsprekend. Doe dit ook na een wandeling, want stuifmeel kan ook in uw haar zitten. Hierdoor kunt u last blijven houden van de hooikoorts klachten.
– Ga na een regenbui of vroeg in de ochtend naar buiten. Dit zijn de momenten dat er minder pollen in de lucht zitten.

Onder begeleiding binnen bewegen
Vindt u het prettig om onder begeleiding te sporten in een binnenruimte? Dan kunt u bij Fysiotherapie Elegance terecht. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. U kunt ons bereiken via 06-11919425, info@fysiotherapie-elegance.nl of via ons contactformulier.

Update Coronavirus: 24 maart 2020

Lieve mensen,

Zoals velen van jullie gisteren hebben vernomen in de persconferentie van het ministerie, moeten wij onze deuren als fysiotherapeut voor face-to-face behandelingen sluiten tot zeker 6 april. Face-to-face behandelingen zijn namelijk per direct tot 6 april verboden. Ruim voor 6 april zullen we horen of er eventueel nog een verlenging van deze maatregel komt. 

Wij zullen degenen die nog een geplande afspraken hebben staan bij onze praktijk telefonisch benaderen voor het verzetten van de afspraak.

Concreet betekent dit dat we u alleen nog consulten kunnen aanbieden per telefoon of in de vorm van een videoconsult. In uitzonderlijke gevallen kan door de huisarts bepaald worden dat een behandeling noodzakelijk is en kan er alleen onder strikte voorwaarden behandeld worden.

Voor eventuele vragen of spoed kunt u ons bereiken op info@fysiotherapie-elegance.nl of telefonisch via 06-11919425/0416-650700. Wij zijn van 8.00 tot 16.00 uur bereikbaar, buiten deze tijden mag u de voicemail inspreken.

Hopelijk tot snel, houd rekening met elkaar en volg de richtlijnen van het RIVM!

Met vriendelijk groet,

 

Team Elegance 

Update coronavirus

Wel klachten

Om de gezondheid van onze klanten en medewerkers te waarborgen, vragen wij u om niet naar de praktijk te komen als u één of meerdere van de volgende symptomen heeft:

 • Verkoudheid
 • Hoesten, kuchen of niezen
 • Loopneus
 • Keelpijn
 • Koorts
 • Familieleden die ziek zijn
 • Kortademigheid
 • Hoofdpijn
 • Branderige ogen
 • Vermoeidheid
 • Diarree

Als alternatief kan er een digitale afspraak gemaakt worden; een videocall.

Geen klachten

Heeft u geen klachten? In de praktijk behandelen we zoveel mogelijk hands-off met 1,5 meter afstand.

Wanneer er nieuwe richtlijnen bekend zijn, laten wij u dat weten.

Team Fysiotherapie Elegance & Feelgood

Saskia, Wouter, Bas, Sanne, Sjoerd en Marieke

Update: Corona virus

Beste cliënt,

Wij begrijpen dat u zich zorgen maakt vanwege het Corona virus. Graag informeren wij u daarom over onze voorzorgsmaatregelen.

Vooralsnog gaan de activiteiten op de praktijken van Fysiotherapie Elegance en Fysiotherapie Feelgood gewoon door, met uitzondering van de activiteiten in het zwembad.

Wel vragen wij uw aandacht voor het volgende:

 • Blijf thuis bij klachten zoals: neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Bel met de huisarts als bovenstaande klachten verergeren.
 • Probeer indien mogelijk alleen naar de praktijk te komen, neem als dat kan geen partner of andere mensen mee naar de praktijk.
 • Beperk de tijd op onze locatie. Probeer indien mogelijk na het bezoek direct weer naar huis te gaan .
 • Wij vragen u om een eigen handdoek mee te nemen voor uw behandeling.
 • Wij vragen om uw begrip als uw afspraak wordt afgezegd als onze therapeut ziek is.

Verder zorgen wij voor de nodige maatregelen om de gezondheid van u en onze therapeuten te beschermen:

 • Aangescherpte hygiënemaatregelen
 • Tijdelijk geen koffie, thee en water in de wachtkamer
 • Het speelgoed is tijdelijk opgeruimd
 • Onze stoelen zetten we verder uit elkaar om contact te minimaliseren

Alternatieve mogelijkheden

Voor een ieder die niet naar de praktijk wil of kan komen vanwege het Corona virus, kunnen wij een alternatief bieden. U kunt bij ons een afspraak maken voor een online consult. Via een videoverbinding nemen wij contact met u op zodat u uw oefentherapie kunt continueren met begeleiding. Daarnaast verzorgen wij een oefenschema voor u, welke u middels een gratis app op uw telefoon kunt inzien. Natuurlijk is het ook mogelijk om een telefonisch consult met een therapeut in te plannen. Raadpleeg uw therapeut om de mogelijkheden te bespreken. Wij zijn bereikbaar per mail of telefoon. De kosten voor een online consult worden ook gewoon door uw zorgverzekeraar vergoed.

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en wij volgen de adviezen van het RIVM, de GGD en het KNGF nauwkeurig op.

 

Team Fysiotherapie Elegance en Feelgood

Sponsor van het BeterBoek

Wij nemen deel aan het maatschappelijke zorgproject “Het BeterBoek” voorde kinderafdeling en dagbehandeling in het Ziekenhuis Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis te Tilburg en Waalwijk.
Een ziekenhuisopname is voor een kind een ingrijpende gebeurtenis. Zeker voor heel jonge kinderen. Een goede voorbereiding en begeleiding kunnen veel angst en onzekerheid wegnemen. Het BeterBoek helpt hierbij. Mede dankzij onze deelname krijgen kinderen die opgenomen of behandeld worden gratis Het BeterBoek van Bureau Méteau uitgereikt!