Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425
Op zoek naar revalidatie na een operatie in Waalwijk? Dan kunnen onze gespecialiseerde fysiotherapeuten jou helpen!

Revalidatie na een operatie

Ben jij op zoek naar een fysiotherapeut waarbij je kunt revalideren na jouw operatie? Dan ben je bij Fysiotherapie Elegance in Waalwijk aan het juiste adres. Een operatie kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Vaak gaat het om een geplande operatie, zoals bij een knieprothese. Maar soms is er ook een ongeplande operatie nodig, wanneer je bijvoorbeeld een ongeval hebt gehad. Hoe dan ook wil je graag goed herstellen van jouw operatie. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in revalidatie na een operatie en helpen jou graag weer op weg!

Wat is revalidatie na een operatie bij Elegance in Waalwijk?

Fysiotherapie Elegance is gespecialiseerd op het gebied van revalidatie na een operatie. Zo kun je bij ons terecht na o.a.:

 • Totale heupprothese (THP)
 • Totale knieprothese (TKP)
 • Operaties aan jouw rug of schouder
 • Operaties aan jouw been of enkel n.a.v. een breuk of blessure
 • Sportrevalidatie
 • Amputaties

Een operatie vraagt veel van jouw lichaam; niet alleen de narcose, maar ook eventuele pijn tijdens het herstel kunnen hierin een rol spelen. Je hebt de nodige kracht en uithoudingsvermogen nodig om goed te herstellen. Samen met onze fysiotherapeuten ga jij hier aan werken.

Ons revalidatietraject heeft als doel jouw mobiliteit, coördinatie, spierkracht, stabiliteit en je conditie te verbeteren. Zo kun jij binnen de kortste keren jouw dagelijkse activiteiten weer probleemloos oppakken.

Hoe ziet het revalidatietraject bij Fysiotherapie Elegance eruit?

Het revalidatietraject start met een intakegesprek. Samen bespreken we de klachten en operatie, zodat wij een beter beeld krijgen van jouw zorgvraag. Vervolgens stellen we een behandelplan op. Revalideren vergt in de regel een multidisciplinaire aanpak. Zo werken wij samen met andere disciplines, zoals de ergotherapeut, revalidatiearts en soms ook een psycholoog. Jouw behandelplan wordt geheel op maat gemaakt, zodat je herstel zo efficiënt mogelijk verloopt. Wij zorgen ervoor dat jouw revalidatie plaatsvindt aan de hand van de meest actuele protocollen.

Het behandelplan zal grotendeels bestaan uit oefentherapie in de vorm van training. Tijdens het revalidatietraject komen de volgende specialisaties aan bod:

5 Tips voor jouw revalidatie na een operatie

 1. Luister naar je lichaam. Leer jouw lichaam kennen en ontdek je grenzen. Ga vooral niet over deze grenzen heen.
 2. Neem voldoende rust. Hoewel het belangrijk is om tijdens jouw revalidatieperiode in beweging te blijven, is het minstens zo belangrijk om op tijd rust te nemen. Zo krijgt jouw lichaam voldoende tijd om te herstellen en raak je niet overprikkeld.
 3. Doe thuis ook oefeningen. Vraag jouw fysiotherapeut welke oefeningen en beweging jij zelf kunt doen om jouw herstel te bevorderen.
 4. Kies een concreet doel. En deel dit doel op in subdoelen. Als jij bijvoorbeeld weer 5 km wilt kunnen wandelen, kun je beter starten met 1 km en daar iedere maand 1 km aan toevoegen. Zo blijft het doel haalbaar en zie je goed jouw vooruitgang. Overleg wel altijd met je fysiotherapeut of jouw doelen realistisch zijn.
 5. Verlies niet de moed! Revalideren is niet altijd makkelijk. Je zult een hoop obstakels moeten overwinnen. Vraag je fysiotherapeut gerust om hulp. Samen staan we sterker!

Vergoeding voor revalidatie na een operatie bij jouw fysiotherapeut

Revalidatie na een operatie of ziekte wordt onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Tevens kun je er voor kiezen een aanvullende verzekering te nemen, zodat je een hogere vergoeding krijgt. Het is altijd verstandig om vooraf navraag te doen bij jouw eigen verzekeraar. Een overzicht van de voorwaarden en vergoedingen vind je ook op de website van Zorgwijzer.

Wil jij meer weten over revalidatie na een operatie bij Elegance?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Je kunt meer informatie inwinnen door te bellen naar 0416 – 650700, een mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl of het contactformulier op onze website in te vullen.

Een hoge bloeddruk vergroot de kans op een beroerte. Leer in onze blog wat een hoge bloeddruk is en wat je zelf kunt doen. Bij Elegance Fysiotherapie in Waalwijk, Noord-Brabant.

Hoge bloeddruk vergroot de kans op een beroerte

Een hoge bloeddruk: we weten allemaal dat het slecht voor ons is, maar niemand schijnt echt te weten wat het nou precies doet in ons lichaam en wat de symptomen zijn. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op een hartinfarct, maar ook op een beroerte (CVA). Als fysiotherapeuten zien wij nog te vaak patiënten die zijn getroffen door een beroerte en een intensief revalidatietraject nodig hebben. Daarom willen we jou graag beter informeren over hoge bloeddruk en hoe je een beroerte kunt voorkomen door jouw bloeddruk gezond te houden. Ook vertellen we je graag iets meer over ons neurorevalidatie traject.

Wat doet een hoge bloeddruk in jouw lichaam?

Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd en komt vaker voor na ons 40e levensjaar. Het probleem met hypertensie is dat we het niet altijd voelen of de symptomen niet als dusdanig herkend worden. De verhoogde bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten, die vervolgens een hartinfarct of beroerte in de hand kunnen werken.

Symptomen van hoge bloeddruk:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Kortademigheid
 • Rusteloosheid

Hoe kun je een hoge bloeddruk voorkomen?

Hoewel de precieze oorzaak van hypertensie bij veel mensen onbekend blijft, weten we dat een aantal factoren invloed heeft op het ontstaan van de aandoening. Erfelijkheid kan een rol spelen, maar een ongezonde leefstijl is helaas één van de grootste oorzaken. Wil jij een hoge bloeddruk voorkomen? Neem dan de volgende leefstijladviezen in acht:

 • Pas op met ongezond eten met veel zout
 • Probeer een gezond gewicht te behouden
 • Zorg voor voldoende beweging
 • Drink niet te veel alcohol
 • Stop met roken: bekijk de tips!
 • Probeer langdurige stress te voorkomen

Hoe veroorzaakt een hoge bloeddruk een beroerte?

Bij een beroerte maken we onderscheid tussen een TIA, een herseninfarct, en de minder vaak voorkomende hersenbloeding. Als jouw bloeddruk lang verhoogd blijft, kan er een vernauwing ontstaan in de kleine bloedvaten in je hersenen. Hierdoor kan een bloedpropje of -stolsel makkelijker blijven steken en (tijdelijk) de doorstroom blokkeren. Dit kan een TIA of herseninfarct tot gevolg hebben.

Een langdurige verhoging in de bloeddruk kan er ook voor zorgen dat kleine bloedvaten in de hersenen beschadigen. Deze beschadiging en verzwakking vergroten de kans op het knappen van zo’n bloedvaatje, oftewel een hersenbloeding.

Een beroerte is vaak te herkennen aan een scheve, hangende mond, slappe armen of problemen met spraak. Zie jij deze symptomen bij iemand? Bel dan altijd meteen 112!

In deze animatie legt de Hartstichting duidelijk uit wat een beroerte precies is en wat er gebeurt in je hersenen:

Revalideren na een beroerte bij de fysiotherapeut

Nadat het ziekenhuis de diagnose heeft gesteld en je bent behandeld, begint je revalidatietraject. Revalidatie is belangrijk om jouw lichaamsfuncties weer zo veel mogelijk onder controle te krijgen en zelfredzaam te blijven. Het traject duurt gemiddeld een half jaar.

Afhankelijk van het type beroerte en de lichamelijk en geestelijke gevolgen die jij ervaart, start jouw revalidatietraject. Bij ernstige klachten kom je vaak eerst onder behandeling van een gespecialiseerd revalidatiecentrum. Gelukkig kun je in veel gevallen gewoon thuis revalideren onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Onze fysiotherapeut stelt samen met jou een persoonlijk behandelplan op, met doelen waar je samen aan werkt. De behandelingen kunnen thuis of in de praktijk plaatsvinden. Bij behandeling in de praktijk houden we rekening met extra prikkels en plannen we jouw afspraak op een rustig tijdstip of in een rustige, prikkelarme ruimte. Als het nodig is kunnen we ook buiten of op je werk oefenen, zodat je zo snel en goed mogelijk weer de draad van het dagelijks leven op kunt pakken.

Een beroerte is een complexe aandoening en behandelen we in de regel multidisciplinair. Dat betekent dat we waar nodig samenwerken en afstemmen met je arts, een ergotherapeut, logopedist, thuiszorg en in sommige gevallen zelfs met de diëtist.

Wil jij graag meer informatie of een afspraak maken?

Wil je graag meer weten over hoge bloeddruk en het effect op jouw lichaam? Of wil je graag in gesprek over ons revalidatietraject en wat wij voor jou kunnen betekenen na een beroerte? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 0416 – 650700 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl.

Zadelpijn: Wat is het en hoe voorkom je het? Lees de tips van Elegance Fysiotherapie in Waalwijk, Noord-Brabant.

Zadelpijn voorkomen, hoe doe je dat?

Het zomerseizoen is bij uitstek geschikt om mooie lange fietstochten te maken. Ook al ben je geen geoefende fietser, je kunt tegenwoordig met een elektrische fiets gemakkelijk grote afstanden overbruggen. Echter, fietspret is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Veel (ongeoefende) fietsers krijgen namelijk last van zadelpijn. Om alle fietsfans toch een mooie en pijnvrije fietszomer te geven, hebben wij in deze blog wat tips op een rijtje gezet om zadelpijn te voorkomen. 

Drie oorzaken van zadelpijn:

 • Je hebt een verkeerd zadel
 • Het zadel en/of je fiets heeft een verkeerde afstelling, daardoor zit je in een verkeerde houding
 • Je bent onvoldoende geoefend

Je zit tijdens het fietsen met heel je gewicht op een vrij klein oppervlak en dan ga je ook nog eens flink bewegen. Als je niet goed zit, of je zadel voldoet niet goed, dan kunnen zenuwen en bloedvaten in de verdrukking komen en dan treedt zadelpijn op.

Waaraan moet een zadel nu voldoen om in de basis goed te zitten? Allereerst moet een zadel voldoende hard zijn en de juiste breedte en vorm hebben. Geen enkel mens is hetzelfde gebouwd, dus onze billen zijn ook niet in één vorm te vatten. Het goede nieuws: voor elk zitvlak en voor elk type zadelpijn is een geschikt zadel te vinden.

Vier vormen van zadelpijn en tips om ze te voorkomen

 • Schrale huid door wrijving
 • Zadelpijn aan de voorzijde
 • Zadelpijn bij het stuitje
 • Zadelpijn bij de zitbotjes

Schrale huid door wrijving

Heb je een zacht zadel, bijvoorbeeld van gel, dan is dat inderdaad comfortabel voor kleinere afstanden. Voor langere afstanden is dit niet geschikt omdat je vroeg of laat een zweterig achterwerk krijgt omdat je in dat zadel wegzakt. De warmte bouwt zich op en geeft meer wrijving, dat weer kan leiden tot een schrale of zelfs kapotte huid.

Tip: Probeer een harder zadel waar je bovenop zit, in plaats van in wegzakt. Denk ook aan je kleding. Een broek en/of onderbroek met naden kunnen naarmate de fietstocht vordert, uitgroeien tot venijnig schurende kledingstukken. Draag daarom naadloze kleding en eventueel een fietsbroek of onderbroek met zeem.

Zadelpijn aan de voorzijde

Heb je een sportieve fiets en zit je daardoor wat meer voorover gebogen of staat de punt van je zadel iets omhoog, dan heb je meer druk aan de voorkant. Dit kan de zenuwen en bloedvaten in je kruis afknellen. Dat moet je zien te voorkomen, want het is niet alleen vervelend en pijnlijk maar het kan bij mannen zelfs tot prostaatklachten leiden.

Tip: Ga meer op je zitbotjes zitten, daar dienen ze tenslotte voor. Kantel je bekken zodanig dat je meer naar achteren leunt. Je kunt ook proberen of een zadel met een uitsparing aan de voorzijde verlichting geeft.

Zadelpijn bij het stuitje

Deze zadelpijn wordt vaak gekenmerkt door het feit dat je na het fietsen niet meer van je zadel af komt. Het afstappen doet zeer. Regelmatig wordt dan een zachter zadel aangeraden. Dat is niet goed! Je zakt namelijk nog verder in de vulling waardoor er alleen maar meer druk komt op het stuitje. Het kan ook zijn dat je een te smal zadel hebt en daardoor niet goed op je zitbotjes zit. (Lees de tip ook de tip onder pijnlijke zitbotjes)

Tip: Blijf in ieder geval trainen zodat je bilspieren kweekt. Bouw de kilometers rustig op. Blijf je last houden dan bestaat er een speciaal stuitjeszadel. In dit stevige zadel zit een gleuf die het stuitje ontlast.

Pijnlijke zitbotjes

Dit komt vaak voor aan het begin van het fietsseizoen en bij ongeoefende fietsers. De verschillende spieren die rond onze zitbotjes zitten zijn te slap en kunnen de druk niet goed opvangen. Dit is ook een kwestie van trainen. Vaak verdwijnt deze zadelpijn na een aantal ritjes. Als deze vorm van zadelpijn niet verdwijnt, dan ligt de oorzaak meestal bij een verkeerde breedte van het zadel.

Tip: Meet de breedte van je zitbotjes op. Sommige fietsenmakers hebben daar een speciaal meetapparaat voor maar je kunt het ook zelf doen. Pak een stuk karton en leg dit op een stevige ondergrond waar je op kunt zitten, bijvoorbeeld een lage tafel. Ga vervolgens op het karton zitten en druk je zitbotjes stevig op het karton zodat er afdrukken ontstaan. Meet vervolgens de afstand tussen deze punten. Dan weet je hoe breed je zadel moet zijn.

Nog meer tips tegen zadelpijn:

 • Doe een fietsmeting bij een fietsenmaker en kijk of je een fiets hebt die bij jou past qua grootte.
 • Train je bil- en beenspieren. Met stevige beenspieren kun je goed doortrappen, daardoor kom je iets los van het zadel en daardoor verminder je de druk op je zitvlak. Bij regelmatig fietsen train je ook je bilspieren en kweek je zitvlees. In veel gevallen neemt de zadelpijn dan af.
 • Let op een goede fietshouding. Door licht voorover te zitten, verdeel je jouw lichaamsgewicht over het zadel en het stuur. Met beide zitbotjes moet je op het brede achterste deel van het zadel zitten. Je krijgt vanzelf een meer voorovergebogen houding als je de afstand tussen het zadel en het stuur verhoogt en het stuur iets lager zet.
 • Ga je na een lange tijd weer fietsen, bouw de kilometers dan rustig op. Zo ontstaat er gewenning. Dat is ook veel fijner voor je nek en schouders.
 • Sta tijdens het fietsen regelmatig op je pedalen om je zitvlak te ontlasten en probeer door te trappen. Zo maak je de spieren en bloedvaten die in de verdrukking zijn gekomen weer los.
 • Draag geschikte fietskleding. Kies materiaal dat ademt en vocht afdrijft. Kies dus niet voor katoen of synthetische stoffen. Een speciale fietsbroek of fietsondergoed met zeem neemt de druk weg en voert vocht af.
 • Zadelpijn kan ook afnemen als je wat overtollig gewicht verliest. Probeer een paar kilo’s kwijt te raken, dat scheelt weer in de druk op je zitvlak.
 • Plaats de voorkant van je voeten op de pedalen en niet het middelste gedeelte of de hiel. Stevig trappen wordt vaak wat moeilijker als we ouder worden omdat onze voetgewrichten verzwakken. Dat kun je oplossen door een steunzooltje te dragen. Draag in ieder geval schoenen met een stevige zool.
 • Heb je een e-bike, dan kun je makkelijker lange afstanden afleggen. Probeer dan eens om minder gebruik te maken van de trapondersteuning. Hoe minder hard je trapt, hoe sneller je namelijk naar voren op het zadel schuift.

Wat kan fysiotherapie betekenen bij zadelpijn?

Hou je klachten na een fietstocht en ligt het niet aan je fiets of zadel, maak dan een afspraak. Wij gaan samen met jou op zoek naar de oorzaak. Wij kunnen jouw fietshouding onder de loep nemen en eventueel samen met jou je been- en bilspieren trainen. Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 0416 – 650700 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl.

Last van schouderpijn na het klussen? Vraag hulp bij Elegance Fysiotherapie in Waalwijk.

Last van schouderpijn na het klussen?

De lente- en zomermaanden  zijn de maanden  waarin veel mensen in en rondom huis gaan klussen. Tijdens het klussen gebruik je spieren die je normaliter niet gebruikt en neem je vaak een houding aan die je lichaam niet gewend is. Dit kan leiden tot overbelasting van spieren, pezen en gewrichten. Een van de meest voorkomende klachten na het klussen is schouderpijn. In deze blog vertellen we hoe je schouderklachten kunt voorkomen bij het klussen en lees je meer over verschillende schouderaandoeningen.

 

Hoe ontstaat schouderpijn?

Schouderpijn heeft verschillende oorzaken. Een van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn is overbelasting. Wanneer je te lang, te vaak dezelfde beweging maakt, overbelast je de spieren en pezen in de schouder. Hierdoor ontstaan pijnklachten die voor langere tijd aan kunnen houden. Ook wanneer je lange tijd in dezelfde houding zit, staat of ligt, kun je last krijgen van je schouders. Je spieren zijn dan constant aangespannen en dit veroorzaakt pijnklachten.

 

Schouderpijn na het klussen voorkomen

Tijdens het klussen maak je soms bewegingen die jouw schouders niet gewend zijn. Daarom is het belangrijk om bij het klussen extra goed op je houding te letten.Tijdens het klussen denk je vaak niet na over je houding of je bewegingen. De schouderpijn ervaar je meestal pas de volgende dag en dan is het al te laat. Een verkeerde beweging kan veel klachten veroorzaken die makkelijk te voorkomen zijn door op je houding te letten. 

We geven je graag een aantal tips om schouderpijn door het klussen te voorkomen:

 • Begin met kleine, minder belastende klusjes; Als je gaat sporten doe je immers ook aan een warming-up
 • Neem regelmatig pauze tijdens het klussen en probeer je schouders goed te ontspannen
 • Doe tussendoor stretchoefeningen; een hele goede oefening is bijvoorbeeld door de schouders naar achteren te trekken en de schouderbladen naar elkaar toe te bewegen.
 • Let goed op je houding; zorg ervoor dat je bij het tillen van zware dingen je ellebogen dicht tegen je lichaam houdt. En til vanuit je benen en niet vanuit je rug.

 

Welke schouderaandoeningen kunnen ontstaan na het klussen?

 • Inklemming: Inklemming wordt ook wel het ‘impingement syndroom’ genoemd. Er is sprake van deze aandoening als weefsel in de schouder bekneld wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij overbelasting waardoor  de slijmbeurs, een spier of een pees geïrriteerd raakt en daardoor opzwelt. 
 • Frozen shoulder: Frozen shoulder is een aandoening waarbij het gewrichtskapsel verkleeft. Hierdoor kun je je schouder minder goed bewegen. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een ontstekingsreactie in het lichaam en zorgt ervoor dat je minder bewegingsvrijheid hebt in je schouder. 
 • RSI: RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders of nek. Deze klachten ontstaan door langdurige constante aanspanning van de spieren. Als je de hele dag bij het klussen dezelfde handelingen doet en dat ook nog eens een aantal dagen achter elkaar, dan kan RSI dus op de loer liggen. 

 

Behandelingen bij schouderpijn na het klussen

Blijf niet te lang rondlopen met schouderklachten. Dit kan jouw klachten verergeren. De fysiotherapeut kan verschillende soorten behandelingen inzetten om jouw schouderpijn te verhelpen. Zo kunnen shockwave en dry needling worden ingezet als de pijn voornamelijk uit de spieren en pezen komt. Omdat de schouder een gewricht is, kunnen ook manipulaties worden toegepast. We beoordelen tevens of er onderliggende klachten uit andere gewrichten komen die de schouderklachten kunnen veroorzaken. 

Na het behandeltraject kan de fysiotherapeut jou aanraden om de spieren in je schouder sterker te maken. Hiervoor krijg je oefeningen mee voor thuis of ga je in de oefenzaal in de praktijk aan de slag. 

 

Blijf je last houden van je schouders en wil je weten hoe de fysiotherapeut jou kan helpen? Of wil je een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op. Je kunt ons ook bellen via 0416-650700 of een mail sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl.

De oorzaak van uw artrose bepaalt of u ook in andere gewrichten krijgt. Bij Fysiotherapie Elegance in Waalwijk.

Geeft artrose in één gewricht meer kans op artrose in andere gewrichten?

Wellicht heb jij je wel eens afgevraagd of er een verband is tussen artrose in verschillende gewrichten in het lichaam? Heeft heupartrose bijvoorbeeld invloed op artrose in je knie? Of betekent het hebben van artrose in je elleboog ook automatisch dat je artrose in je nek kunt krijgen? Het zijn allemaal terechte vragen! Het antwoord hangt echter van een aantal zaken af. Onze fysiotherapeut Jesse zet ze graag voor jou op een rijtje.

Om jouw kans op artrose in andere gewrichten te bepalen, is het belangrijk dat we eerst de oorzaak van je huidige artrose proberen te achterhalen. We maken daarbij onderscheid tussen artrose met een duidelijke oorzaak en artrose zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. We leggen ze voor je uit:

Artrose door trauma, overbelasting of afwijking

Artrose in onze gewrichten kan op verschillende manieren ontstaan. Allereerst kan een trauma in het verleden invloed hebben op de ontwikkeling hiervan. Heb jij bijvoorbeeld ooit jouw heup gebroken? Het gewricht is dan al eerder beschadigd en heeft een grotere kans op het ontwikkelen van artrose. Ook een aangeboren afwijking in een gewricht vergroot de kans op artrose. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heupdysplasie.

Langdurige overbelasting van jouw gewrichten kan tevens artroseklachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan lange tijd zwaar lichamelijk werk doen. Ook het beoefenen van (te) zware sporten, zoals krachttraining, wintersport of intensieve vechtsporten zorgen dat je jouw gewrichten sterk belast. Beide kunnen het risico op het krijgen van de gewrichtsaandoening vergroten.

Bovenstaande factoren noemen we de ‘aanwijsbare oorzaken’ van artrose. Heb jij dus ooit een blessure gehad aan een gewricht waarin je nu artroseklachten hebt? Of is één van de andere factoren op jou van toepassing? Dan is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak en is de kans groot dat het bij dit gewricht blijft!

Artrose zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak

Wellicht heb jij nooit eerder een blessure of trauma opgelopen aan jouw gewricht? Of deed je geen zwaar fysiek werk? Dan toch kan jouw lichaam artrose ontwikkelen. We spreken dan van een ‘niet duidelijk aanwijsbare oorzaak’. In dit geval is de kans dat je de gewrichtsaandoening in meerdere gewrichten krijgt iets groter.

Hoewel de oorzaak van artrose dus niet altijd duidelijk is, weten we toch een aantal factoren die van invloed zijn te benoemen:

 • Geslacht: vrouwen hebben 2-3 keer vaker artrose dan mannen.
 • Leeftijd: artrose komt vaker voor op oudere leeftijd, vooral als er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is.
 • Erfelijke aanleg: in sommige families komt artrose vaker voor. Als de aanleg erfelijk bepaald is, ontstaat de artrose vaak als je jonger bent en in meerdere gewrichten.
 • Overgewicht: gewrichten worden zwaarder belast en er kan meer pijn ontstaan. Ook geeft overgewicht een grotere kans op ontstekingsreacties in het gewricht.

Conclusie: de oorzaak van jouw artrose is bepalend

Hoewel we natuurlijk nooit met volledige zekerheid kunnen stellen of jij in een ander gewricht ook artrose zult krijgen, kunnen we wel het volgende concluderen:

De oorzaak van jouw artrose bepaalt grotendeels of je wel of niet artrose kunt krijgen in andere gewrichten:

 • Artrose die een duidelijk oorzaak heeft, zoals overbelasting, trauma of blessure zal vaak beperkt blijven tot dat specifieke gewricht.
 • Artrose zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak geeft een grotere kans op het ontwikkelen van artrose in andere gewrichten.

Fysiotherapie bij artrose

Afhankelijk van waar in jouw lichaam jij artrose hebt, kunnen we dus op zoek gaan naar de oorzaak. Dit doen we eventueel in overleg met je arts. Bij sommige oorzaken kunnen we jou goed helpen om deze aan te pakken, zoals bij blessures, overbelasting en overgewicht. Andere factoren zoals erfelijkheid en geslacht kunnen we natuurlijk niet beïnvloeden. Wel kunnen we je helpen jouw artroseklachten onder controle te krijgen en je begeleiden in het omgaan met eventuele pijnklachten.

Als je een verwijzing hebt van jouw arts, heb je recht op 12 behandelingen voor artrose vanuit jouw basisverzekering.

Wil je meer informatie over de oorzaken van artrose? Of wil je begeleiding bij jouw pijnklachten?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier op de website, door te bellen naar 0416-650700 of stuur een mail naar info@fysiotherapie-elegance.nl.

Hypermobiliteit kan voor veel lichamelijke klachten zorgen. Ben jij hypermobiel? Neem contact op met Fysiotherapie Elegance in Waalwijk, Noord-Brabant.

Hypermobiliteit, hoe kan fysiotherapie daarbij helpen?

Bij hypermobiliteit denken we snel aan iemand die ontzettend lenig is. Toch is het mogelijk dat mensen die hypermobiel zijn, zich juist sneller stijf voelen en sneller last hebben van overbelaste pezen en spieren. In dat geval spreken we van een hypermobiliteitssyndroom (HMS). In deze blog vertellen we meer over hypermobiliteit en HMS en lees je hoe jij zelf kunt testen of je hypermobiel bent.

Wat is hypermobiliteit?

Hypermobiliteit betekent dat je je gewrichten soepeler kan bewegen dan de gemiddelde persoon. Dit wil echter niet zeggen dat je, net zoals een slangenmens, ultra lenig bent. De pezen, gewrichtsbanden, tussenwervelschijven en het kraakbeen zijn zwakker en rekbaarder. De banden om de gewrichten zijn langer dan normaal, waarbij de bewegingsmogelijkheden groter zijn. Omdat je spieren nu harder moeten werken om je gewrichten stabiel te houden, bestaat het gevaar dat die spieren overbelast raken. Dat geeft dus eerder een gevoel van stijfheid dan van lenigheid.

Wat is HMS?

We spreken van een hypermobiliteitssyndroom op het moment dat je last krijgt van je lichaam door te soepele spier- en gewrichtsbanden, die niet door een andere bindweefselaandoening veroorzaakt worden. De flexibiliteit van je gewrichten en de samenstelling van het bindweefsel is genetisch. Daarom wordt er vaak gezegd dat hypermobiliteit erfelijk is.

Enkele symptomen van hypermobiliteit zijn:

 • Overmatige beweeglijkheid van gewrichten
 • Verhoogde kans op scoliose
 • Rugklachten
 • Spierpijn
 • Pijn in de gewrichten
 • Ontwrichtingen/het ‘uit de kom’ schieten
 • Vermoeidheid
 • Overstrekte knieën
 • Verstuikte enkel
 • Bekkeninstabiliteit

Zelf testen of je hypermobiel bent?

Voer dan de Beighton Score uit. Aan de hand van een negen punten systeem, wordt er gekeken in welke mate er sprake is van hypermobiliteit. Behaal je een score van 1? Dan is er een geringe mate van hypermobiliteit. Scoor je 9 tijdens de test? Dan is er een bovengemiddelde hypermobiliteit aanwezig.

 1. Leg de handpalm ontspannen en plat op tafel en buig de pink minimaal 90 graden naar achteren, richting de handrug. Lukt dit ook voor je andere hand? Voor elke hand kan je één punt scoren.
 2. Probeer je duim naar voren tegen de onderkant van je onderarm te buigen. Je mag hierbij je pols gebruiken. Probeer dit voor zowel jouw linker- als rechterduim. Wanneer jou dit lukt, scoor je een punt. Hierbij is het weer mogelijk om twee punten te scoren.
 3. Strek je armen uit en let er goed op of je jouw ellebogen meer dan 10 graden naar achter kan buigen. Lukt dit voor beide armen? Dan scoor je voor zowel links als rechts een punt.
 4. Lukt het om jouw knieën meer dan 10 graden naar achteren te buigen? Dan is het mogelijk om voor beide benen een punt te scoren.
 5. Tot slot test je de hypermobiliteit van je gewrichten door met gestrekte knieën voorover te buigen en je handen plat op de grond neer te leggen. Blijven je knieën recht staan. Lukt dit? Dan scoor je een punt!

Fysiotherapie bij hypermobiliteit

Helaas bestaan er geen medicijnen die hypermobiliteit kunnen genezen. Toch is het mogelijk om klachten aan de spieren en pezen te verminderen en de gewrichten beter te stabiliseren. Spieren kunnen namelijk een deel van het werk van de gewrichtsbanden overnemen. Daarom is het belangrijk om spierconditie op te bouwen en te handhaven.  Bij de fysiotherapeut kan je oefentherapie volgen om de kracht van je spieren te trainen waardoor de gewrichten meer stabiliteit krijgen. Door te oefenen onder begeleiding wordt er goed gekeken naar de belastbaarheid van de gewrichten, waardoor klachten worden voorkomen.

Herken jij je in de bovenstaande klachten? Neem dan contact met ons op.

Op het moment dat je last hebt van overbelaste spieren, gewrichtspijn of andere klachten ten gevolge van hypermobiliteit kan je contact met ons opnemen door te bellen naar 0416-650700 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl.

Stretchen is gezond voor uw lichaam. Ontdek de oefeningen die u zelf kunt doen in de nieuwe blog van Fysiotherapie Elegance in Waalwijk.

Waarom is dagelijks stretchen zo gezond?

Voel jij je aan het einde van de dag ook vaak stijf? Of heb je last van stijve spieren en stroeve gewrichten? Dan kan dagelijks stretchen het verschil maken. Bij stretchen denken we vaak aan het rekken en strekken van spieren voor of na het sporten. Sporters gebruiken het stretchen van spieren tijdens de warming up en cooling down om blessures te voorkomen. In dit artikel vertellen wij je meer over waarom dagelijks stretchen goed is voor je spieren en geven we je een aantal oefeningen. 

Je kent het vast wel, dat gevoel van stijfheid als je een poos in dezelfde houding hebt gezeten. Vaak willen we ons dan even uitrekken. Dit is een simpele stretchoefening die er direct voor zorgt dat we ons minder stijf voelen. Door deze kleine oefeningen te doen, ontspannen we onze spieren. Dit zorgt ervoor dat we ons lekkerder voelen.

 

Voordelen van stretchen

Het stretchen van je spieren heeft verschillende voordelen:

 • Stretchen vermindert stress. Wanneer je veel stress hebt, spannen je spieren zich aan. Door te stretchen help je de spieren ontspannen.
 • Stretchen verbetert de bloedsomloop. Door te stretchen circuleert het bloed beter door je spieren waardoor deze meer zuurstof opnemen. Hierdoor voel je je energieker.
 • Stretchen maakt je flexibeler en verbetert je evenwicht. Daarnaast zorgen gestretchte spieren ervoor dat de gewrichten beter te bewegen zijn. Na een poos strekken, zul je merken dat je soepeler beweegt.

 

Wat kun je beter niet doen tijdens het stretchen?

Hoewel stretchen niet heel moeilijk lijkt, kun je met stretchen je spieren ook beschadigen. Luister tijdens het stretchen dus altijd goed naar je lichaam.

 • Stretchen direct na een krachttraining
  Tijdens een krachttraining ontstaan scheurtjes in je spieren. Deze herstellen en hierdoor groeit de spier. Als je stretcht vlak na de training, vergroot je de scheurtjes en vergroot je de kans op ontstekingen.
 • Je pijngrens negeren
  Tijdens het stretchen, kun je lichte pijn ervaren. Deze ontstaat doordat je de spier uitrekt. Als je deze pijn negeert en het stretchen van de spier forceert, kun je de spier beschadigen.

 

5 snelle stretchoefeningen die je zelf kunt doen

 • Nek stretch: Pak de rechterkant van je hoofd vast met je linkerhand en buig hem naar links. Houd deze positie een aantal seconden vast en doe dan het tegenovergestelde. Hierna kun je je nek ook wat ronddraaien om hem soepeler te maken.
 • Downward facing dog: Deze oefening wordt vaak gedaan bij Yoga. Spreid je benen een klein beetje en buig naar voren. Probeer met je handen de vloer te raken. Je staat nu als het ware als een piramide. Als het niet lukt om met je handen de vloer te raken, kun je je armen ook laten hangen. Tijdens deze oefeningen stretch je je benen en onderrug.
 • Bovenbeen stretch: Deze oefening wordt vaak gedaan tijdens een warming up. Ga staan, met beide benen naast elkaar. Pak nu met je rechterhand je rechtervoet vast. Breng je tenen naar je rechterbil. Hou dit even vast, zet je voet weer op de grond en herhaal het met je andere been. Op deze manier stretch je je bovenbeenspieren.
 • Kuit stretchen: Om je kuit te stretchen, ga je met je gezicht naar de muur staan. Zet je handen vlak tegen de muur. Zet een been voor je andere en strek je achterste been, je voorste been blijft een beetje gebogen. Verplaats je gewicht naar je bovenlichaam, je voelt je kuit rekken.
 • Heup stretch: Ga zitten en zet je voetzolen tegen elkaar. Vervolgens probeer je je voeten zo dicht mogelijk naar je lichaam te duwen. Probeer hierbij je knieen op de grond te houden. Met deze oefening stretch je je hamstrings en train je je heupen.

Deze oefeningen helpen je om te ontspannen. Je kunt ze ‘s ochtends doen om de dag goed te beginnen. Zo voel je je de hele dag energiek. Je kunt ze ook ‘s avonds doen om je hoofd leeg te maken, waardoor je beter kunt slapen.

 

Wil je weten hoe de fysiotherapeut jou kan begeleiden met stretchen? Of wil je een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Je kunt ons ook bellen op 0416-650700 of een mail sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl.

Voorkom smartphone nekpijn: lees de tips van de fysiotherapeut en doe zelf oefeningen. Bij Fysiotherapie Elegance in Waalwijk, Noord-Brabant.

Hoe voorkom je smartphone nekpijn?

Nog even snel dat ene berichtje versturen in bed. Of de hele middag op je telefoon zitten omdat alles tegenwoordig digitaal gaat. Hoewel we ondertussen allemaal weten dat het niet gezond is en we er nekklachten van kunnen krijgen, maken we ons er allemaal schuldig aan. Gemiddeld zitten we 4 uur per dag op onze smartphone of tablet. Hoe kunnen we dan smartphone nekpijn voorkomen? 

 

Hoe ontstaat smartphone nekpijn?

Wanneer we op onze smartphone of tablet kijken, buigen we vaak naar voren. Onze houding verandert. We kantelen onze nek met ongeveer 45 graden. Dat staat gelijk aan 22 kilo extra druk op de nekwervels. Hierdoor kunnen pijnlijke nekklachten ontstaan, die vaak beginnen in het nekgebied en zich kunnen uitstrekken tot de schouder, arm en rug.  Sinds de opkomst van de smartphone zien we bij Fysiotherapie Elegance steeds meer mensen komen met smartphone nekpijn.

 

Oefeningen bij smartphone nekpijn

Als je last hebt van klachten, kun je verschillende oefeningen doen die de nek helpen ontspannen. Aan de hand van onderstaande video zie je welke oefeningen jouw nekpijn kunnen verminderen.

 • Achterste spieren in de nek rekken: Houd je hoofd recht boven je romp. Trek je kin naar je borst en duw deze vervolgens met je wijs- en middelvinger, nog dichter naar je borst. Je voelt de spieren achterin de nek rekken. Houd dit enkele seconden vast en laat daarna weer los.
 • Spieren aan de zijkant van de nek rekken: Leg je linkerhand op je borst en draai je hoofd naar rechts zodat je over je rechterschouder kijkt. Buig je hoofd vervolgens naar achter. Je voelt de spieren links in de nek rekken. Houd dit een paar seconden vast en herhaal deze oefening vervolgens aan de andere kant.

Jeremy Ethier laat in deze video zien hoe je deze en andere oefeningen uitvoert. Ook geeft hij tips over een goede houding om smartphone nekpijn te voorkomen.

 

Zo voorkom je smartphone nekpijn

 • Als je langere tijd achter elkaar gebruik maakt van je smartphone of tablet, zorg er dan voor dat je regelmatig van houding verandert. Door niet te lang in dezelfde houding te zitten, verminder je de druk op je nek. Hierdoor voorkom je nekpijn.
 • Pas niet de houding van je lichaam aan naar je smartphone maar pas de positie van je smartphone aan. Houd de smartphone bijvoorbeeld recht voor je of gebruik een standaard waardoor je tablet rechtop staat. Zo voorkom je dat je je hoofd te ver naar voren buigt.

Bij langdurige nekklachten kun je bij Fysiotherapie Elegance terecht voor fysiotherapie. Samen met de fysiotherapeut ga je aan de slag om je houding te verbeteren.

 

Wil je weten hoe de fysiotherapeut jou kan helpen bij smartphone nekpijn? Of wil je een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op. Je kunt ons ook bellen via 0416-650700 of een mail sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl.

Welke rol speelt voeding bij artrose? Wij hebben de feiten voor je op een rij gezet. Bij Elegance Fysiotherapie in Waalwijk, Noord-Brabant.

3 feiten over de rol van voeding bij artrose

Als we binnen onze fysiotherapiepraktijk mensen behandelen met artrose, dan krijgen we vaak de vraag of voeding en supplementen van invloed kunnen zijn op hun artroseklachten. Het is logisch dat mensen met artrose op zoek gaan naar nog meer oplossingen, naast fysiotherapie, om hun artroseklachten de baas te blijven. Via dr. Google krijgen we doorgaans geen eenduidig antwoord op die vraag. Toch zijn we voor je op zoek gegaan en hebben een paar feiten boven tafel gekregen.  

 

Feit 1: Artrose is niet te genezen met voeding

Reuma Nederland zegt: Er zijn geen aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose. Ook weten we nog niet of bepaalde voeding artrose kan verergeren of juist verbeteren. Wel kan het hebben van een gezond gewicht invloed op jouw klachten hebben.

Voedingscentrum zegt: op dit moment is er geen speciaal voedingsadvies voor mensen met artrose dat wetenschappelijk voldoende onderbouwd is. De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen.

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen afneemt. De oorzaak van artrose is nog steeds niet duidelijk. Kraakbeen wat eenmaal afgesleten is, zal nooit meer teruggroeien, hoe gezond je ook eet. Het slijtageproces bij artrose doet op zich geen pijn omdat kraakbeen geen zenuwen bevat. De pijn en stijfheid bij artrose worden veroorzaakt door gewrichtsontstekingen.

 

Feit 2: Bepaalde voeding kan ontstekingen afremmen

Bij artrose ontstaan vrijwel altijd ontstekingen aan de gewrichtskapsels. Het is bekend dat sommige voedingsmiddelen deze ontstekingen kunnen verminderen en weer andere voedingsmiddelen ze juist kunnen aanwakkeren. Als je last hebt van artrose, is het verstandig om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan Omega 3-vetzuren. Deze hebben een ontstekingsremmende werking. Een ontstekingsremmend dieet werkt niet zo snel als een ontstekingsremmende pijnstiller. Het effect zal dus pas na een tijdje voelbaar zijn.

Welke voedingsmiddelen zijn aan te raden bij artrose?

 • Veel groente en vers fruit
 • 2x per week vette vis, zoals haring, makreel, zalm of tonijn, deze zijn rijk aan ontstekingsremmende vetzuren.
 • Biologisch of scharrelvlees. Deze dieren bevatten meer gunstige Omega 3-vetzuren.
 • De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad; uit meerdere wetenschappelijke studies wordt de ontstekingsremmende werking van deze natuurlijke ingrediënten onderbouwd.

Welke voedingsmiddelen zijn af te raden bij artrose?

 • Zonnebloemolie, margarine en pinda’s. Deze bevatten veel Omega 6-vetzuren. Bij een overmaat van dit vetzuur in je lichaam wordt de ontstekingsremmende werking van Omega 3-vetzuren afgeremd.

Wil je meer weten over ontstekingsremmende diëten, neem dan eens een kijkje op deze site.

 

Feit 3: Overgewicht geeft extra klachten bij artrose

Het is algemeen bekend dat overgewicht een negatieve invloed heeft op gewrichtsklachten.

Mensen met artrose en overgewicht ervaren meer pijnklachten. Als je een ontstekingsremmend dieet volgt is het niet een garantie dat je ook veel gewicht verliest. Maar in veel gevallen gaan er wel wat overtollige pondjes van af. Wat bewezen effectief is bij zowel artrose als voor gewichtsverlies is bewegen. Dus met veel beweging en een gezond eetpatroon houd je jouw gewicht op peil en je artroseklachten onder controle.

 

Welke rol speelt fysiotherapie bij artrose?

Heb je artroseklachten en wil je jouw klachten de baas blijven. Dan kan fysiotherapie jou daarbij ondersteunen. Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar om je met raad en daad bij te staan. Wil je begeleid worden bij jouw artrose of wil je eerst meer informatie over onze behandelingen bij artrose, neem dan contact met ons op via 0416-650700, info@fysiotherapie-elegance.nl of via het contactformulier op onze website.

Stel kan weer wandelen zonder rugklachten dankzij de tips van Fysiotherapie Elegance in Waalwijk, Noord-Brabant

6 tips om rugklachten tijdens het wandelen te voorkomen

Wandel je graag, maar krijg je tijdens het wandelen regelmatig last van je rug? Dat kan de wandelpret behoorlijk bederven. Gelukkig zijn deze klachten vaak eenvoudig op te lossen. Wij delen in deze blog graag zes tips met jou om rugklachten tijdens het wandelen te voorkomen. Maar eerst even nog de voordelen van wandelen op een rijtje:

Wat zijn de voordelen van wandelen?

 1. De zon is een natuurlijke bron van vitamine D. En deze vitamine hebben we hard nodig voor ons immuunsysteem, zodat het virussen en ziekten tegen kan gaan. Je kunt deze vitamine ook binnenkrijgen door middel van supplementen, maar het is natuurlijk veel aangenamer om de zon op je huid te voelen.

 

 1. Met wandelen kun je veel calorieën verbranden zonder dat je jouw lichaam overbelast. Deze manier van bewegen heeft namelijk een lage impact op gewrichten en is daarom ook geschikt wanneer je last hebt van een blessure.

 

 1. Door te wandelen gaat je hartfrequentie omhoog en dit zorgt ervoor dat je hersenen ook worden geactiveerd. Tijdens een wandeling van 30 minuten komen er dus stofjes vrij in de hersenen, zoals serotonine. Dit stofje staat erom bekend dat je er blij van wordt. Zo kun je de spanning en stress van het dagelijks leven verminderen door een half uurtje te bewegen. Niet alleen positief voor de fysieke gezondheid, maar ook mentaal!

 

6 tips om rugklachten tijdens het wandelen te voorkomen:

 

 1. Draag goede wandelschoenen die de voet en enkel ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat het gehele been en bekken in een rechte houding staan, waardoor de rug wordt gesteund.

 

 1. Kijk vooruit. Met name ouderen, maar ook jongeren, kijken steeds naar beneden tijdens het lopen. Dit zorgt ervoor dat het gewicht van je hoofd steeds aan je rugspieren hangt en dit kan zorgen voor rugpijn. Probeer minimaal een paar meter voor je uit te kijken en geniet gelijk even van de mooie omgeving!

 

 1. Neem af en toe even pauze. Ga regelmatig even zitten op een bankje of terrasje om de rug te ontlasten. Je kunt ook een thermoskan meenemen en er een kleine picknick van maken in een mooie omgeving.

 

 1. Rek en strek! Maak je af en toe even zo lang mogelijk, rek de hamstrings en beweeg heen en weer. Zo voorkom je dat de spieren in één houding blijven en verkrampen.

 

 1. Begin rustig aan en bouw het tempo en de afstand langzaam op. Ga niet harder lopen dan voor jou prettig voelt en stop wanneer je lichaam aangeeft dat het genoeg is. Je kunt beginnen met 15 minuten en opbouwen naar 30 minuten.

 

 1. Start met looptraining bij een fysiotherapeut of in de sportschool om je uithoudingsvermogen op te bouwen voordat je naar buiten gaat. Een fysiotherapeut of fitnesstrainer kan voor jou een op maat gemaakt schema inzetten om je te helpen.

 

Met deze tips kun je hopelijk weer lekker genieten van jouw wandelingen.

 

Heb je al rugpijn en wil je advies van een fysiotherapeut? Of wil je beginnen met looptraining om het lopen te verbeteren?

Neem dan contact op met Fysiotherapie Elegance via het contactformulier op de website, via 0416 – 650700 of mail naar info@fysiotherapie-elegance.nl en maak een afspraak voor advies op maat.