Claudicatio
Etalagebenen (Claudicatio Intermittens)
Bekijk onderstaande video als u last heeft van zogenaamde etalagebenen. U leert in deze video wat een effectieve behandeling voor uw klachten is en hoe u wordt doorverwezen naar de juiste zorgverleners:
Wat zijn etalagebenen?
Etalagebenen is een informele term voor 'claudicatio intermittens', een aandoening die wordt veroorzaakt door perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Dit betekent dat de slagaders in de benen vernauwd zijn, waardoor er te weinig zuurstof naar de spieren wordt vervoerd. Dit leidt tot krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens of na inspanning. De pijn komt meestal voor in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of billen voorkomen. De pijn verdwijnt na rust, vandaar de naam etalagebenen: patiënten doen alsof ze naar een winkelruit kijken om de pijn te verbergen. Naar schatting heeft meer dan 19% van de 55-plussers in Nederland een vorm van PAV.
Behandeling
De beste behandeling voor etalagebenen is looptherapie onder begeleiding en advies over leefstijl. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat looptherapie onder begeleiding de loopafstand verbetert, net zo goed als een ingreep (een dotterbehandeling of een bypassoperatie). Bovendien verbetert de leefstijladvies de kwaliteit van leven en de algemene conditie van patiënten. Looptherapie onder begeleiding heeft ook minder risico's, zoals een infectie, dan een ingreep. Daarom is ruim tachtig procent van de patiënten met etalagebenen tevreden met deze fysiotherapeutische behandeling en is geen ingreep nodig.
Een traject van gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding voor etalagebenen begint met een intakegesprek bij een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij Chronisch ZorgNet . In dit gesprek worden de klachten en beperkingen in het bewegen besproken. Ook wordt de maximale loopafstand en conditie gemeten met een loopbandtest of een andere geschikte test. Deze test wordt tijdens het traject meerdere keren herhaald om de vooruitgang te volgen.
Op basis van de testresultaten en het klachtenpatroon maakt de therapeut samen met de patiënt een persoonlijk trainingsschema. De eerste weken van dit schema zijn heel intensief, met zo'n 2 tot 3 trainingen per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en eventueel aanpassing van de manier van lopen. Geleidelijk wordt de begeleiding minder en moet de patiënt zelfstandig gaan trainen. Dit gebeurt volgens een vooraf opgesteld trainingsschema. Tijdens het lopen kan er pijn optreden. Om effectief te trainen, is het belangrijk om 'door de pijn heen te lopen'. Dit is niet schadelijk voor het lichaam en verergert de aandoening niet.
Gedurende het traject zal de fysiotherapeut ook aandacht besteden aan leefstijlfactoren, zoals roken en een gezonde voeding. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het stoppen met roken en gezonde voeding de klachten kunnen verminderen. Om de behaalde resultaten te behouden is het uitermate belangrijk om naast de gezonde leefstijl het trainingsschema te onderhouden.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Onze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij Chronisch Zorgnet.
Chronisch Zorgnet is een netwerk van gespecialiseerde eerstelijnszorgverleners die patiënten met niet overdraagbare chronische aandoeningen ondersteunen. De zorg richt zich op een duurzaam effect, doordat leefstijl, zelfredzaamheid, bewegen en voeding centraal staan.
Voor meer informatie omtrent dit netwerk verwijzen wij u door naar de website van chronisch zorgnet https://www.chronischzorgnet.nl/chronisch-zorgnet/over-chronisch-zorgnet/missie-en-visie/
Bekijk meer diensten
Kom jij ons team versterken?
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zijn altijd op zoek naar gepassioneerde therapeuten die ons team willen versterken.
Beordeeld met een 9.4!
Lees hier de Zorgkaart reviews
Contact
Heeft u vragen neem dan contact op via de mail, telefoon of stuur ons een WhatsApp