Nekklachten

Nekpijn

Nekpijn is na rugklachten en schouderklachten de meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat.

• Pijn in de nek kan samengaan met stijfheid en minder goed kunnen bewegen in de nek
• Nekpijn kan komen door overbelasting of een verkeerde beweging. Meestal is er geen duidelijke oorzaak
• Blijf (voorzichtig) bewegen ook al heeft u pijn. Zo voorkomt u dat uw nek stijf wordt
• Nekpijn gaat vaak vanzelf over

Indien de pijn niet binnen een aantal weken weer weg is neem dan contact op met Fysiotherapie Elegance.

Wat is nekpijn?

Nekpijn kan plotseling ontstaan of meer geleidelijk en is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk. De pijn kan samengaan met een stijf gevoel en/of uitstralende pijn naar het hoofd, schouder of arm. Nekpijn kan erg hinderlijk zijn, soms is het lastig om de dagelijkse dingen normaal te doen.

Wat zijn de oorzaken van nekpijn?

Hoe nekpijn ontstaat is niet altijd duidelijk. Mogelijk komt het door spanningen, overbelasting, een verkeerde beweging of een verkeerde houding.

Overige oorzaken van nekpijn

Bij een radiculopathie (nekhernia) drukt een kraakbeenschijf die tussen uw nekwervels zit (tussenwervelschijf of discus) tegen een zenuwbaan die naar da arm loopt. Bij een nekhernia is de nekpijn vaak niet het ergst. U heeft vooral pijn aan de arm. Het gaat vaak om een scherpe snijdende of schietende pijn. Soms heeft u ook tintelingen of minder kracht in uw arm.

De nek bestaat uit 7 nekwervels. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven fungeren als de schokdempers van de nek. De nekwervels maken onderdeel uit van de wervelkolom, welke in totaal 33 wervels bevat.De spieren in de nek hebben 2 verschillende functies:

 • Ze zorgen voor stabiliteit van de ene wervel ten opzicht van de andere
 • Ze zorgen voor beweging van de nek of het hoofd

Dit is belangrijk om te weten: je kunt je voorstellen dat wanneer de stabiliserende spieren niet sterk genoeg zijn, de bewegingen van de nek of hoofd niet goed uitgevoerd kunnen worden. Dit kan leiden tot klachten (Motor control Impairment).

Het Thoracic oulet-compressiesyndroom (TOS) is een verzamelnaam voor een complex aan klachten, dat wordt toegeschreven aan druk op- of rek aan- delen van de plexus brachialis. De klachten kunnen zeer verschillend en ook zeer uitgebreid zijn:

 • Pijn in het hoofd, nek, schouder(s), arm(en)
 • Tintelingen in een of beide handen
 • Een moe zwaar gevoel in een of beide armen
 • Rode of blauw verkleuringen van de handen

De klachten kunnen verergeren bij langdurig heffen van de armen (boven het hoofd werken) of juist bij tractie aan de armen (zware lasten dragen). Patiënten hebben vaak vooral

’s nachts veel klachten.

Adviezen bij gewone nekpijn

Blijf bewegen en probeer uw dagelijkse bezigheden voort te zetten, ook al heeft u pijn. Enige pijn bij bewegen betekent niet dat bewegen schadelijk is of dat er een ernstige oorzaak is. Wanneer u zich zorgen maakt over de pijn, heeft u er meer last van en dat kan het herstel vertragen.Probeer uw nek voorzichtig te oefenen:

 • Buig uw hoofd tien keer naar voren en naar achteren

Probeer dan links over uw schouder naar achteren te kijken en dan rechts

 • Beweeg daarna uw linker oor naar uw linker schouder en dan uw rechter oor naar de rechter schouder
 • Herhaal deze oefeningen tien keer en drie keer per dag

Neem contact op met Fysiotherapie Elegance:

 • Als het niet beter meer juist slechter gaat
 • Als de pijn na twee tot vier weken nog steeds niet is verminderd
 • Als bewegen van uw nek na vier weken nog onvoldoende lukt
 • Als de pijn gaat uitstralen in uw arm
 • Als de kracht of het gevoel in uw arm vermindert

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Na een intake en een lichamelijk onderzoek krijgen we inzicht in uw klacht, hieruit zal naar voren komen met welke therapie u het beste geholpen bent. Voorbeelden zijn fysiotherapie, manuele therapie, Dry Needling, oefentherapie of juist een combinatie van deze specialisaties.

De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit:

 • Het geven van informatie en adviezen
 • Het oefenen en bewegen

Daarnaast kan de behandeling gericht zijn op:

 • Het normaliseren van de spierspanning
 • Het stabiliseren van uw nek en spieren
 • Het optimaliseren van de coördinatie en kracht in uw nek
 • Het optimaliseren van de houding

De fysiotherapeut helpt u bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten.

Bekijk andere klachten

Kom jij ons team versterken?

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zijn altijd op zoek naar gepassioneerde therapeuten die ons team willen versterken.

Beordeeld met een 9.4!

Lees hier de Zorgkaart reviews

"Super tevreden . Samen met Jesse een plan gemaakt nadat Jesse t hele verslag had gelezen van mijn arts in t ziekenhuis met vallen en opstaan heb ik mijn doel bereikt. Er stond een jaar voor en wij hebben t gehaald. Voor vragen mocht ik altijd binnen lopen. Jesse je bent een topper dankjewel, ook voor mijn schema die ik kan uitbreiden in de sportschool en dat de deur voor mij open blijft staan voor als ik ergens tegen aan loop en dat ik altijd even bij je terecht kan als dat nodig mocht zijn.."
"Ze was vriendelijk, ze luisterende goed. Ze was netjes en correct en heel behulpzaam."
"Vriendelijk, direct de juiste diagnose, goed netwerk met andere specialisten. Snel geholpen met een resultaat dat heter is dan ik ooit had verwacht!"
"Uitstekende praktijk, Ik kon er snel terecht, uitstekende behandeling. Prima begeleiding Een aanrader."
"Super fijn geholpen door Sanne. Communicatie was super en het plan van aanpak voor ons dochtertje ook. Mochten we het weer nodig hebben komen wij zeker terug."
"Erg goed begeleid. Het was fijn om erheen te gaan en bezig te zijn met sterker worden en conditie op te bouwen. Er werd altijd samen gezocht naar een ander moment als de een of de ander niet kon op de vaste uren. Hierdoor veel therapeuten leren kennen en ze zijn allemaal kundig maar ook gezellig."
"Behandeling door fysio ivm heupklachten .. Professionele , Klantvriendelijke benadering en uitermate deskundig …"
"Jesse heeft vanaf het begin aangegeven wat hij voor ogen had: "goed communiceren dat gaat je stimuleren".......zei hij altijd op 'n prettige manier en dat is meer dan gelukt. Ik heb er nooit de brui aangegeven, ben er nooit met tegenzin heen gegaan. Ook tijdens z'n vakantie of 'n dagje vrij wist hij de boodschap over te brengen bij z'n collega's."
"De klachten die ik had werden zeer serieus genomen. Mijn fysiotherapeut was altijd eerlijk, ook als bleek dat er even wat minder progressie was. Wanneer ik iets eng vond om te doen, hielp mijn fysiotherapeut mij hier doorheen."

Contact

Heeft u vragen neem dan contact op via de mail, telefoon of stuur ons een WhatsApp

Praktijk
Eerste Zeine 120, 5144 AM Waalwijk
James Wattlaan 9, 5151 DP Drunen

Waalwijk

Drunen

Al onze diensten op een rijtje

Bekijk hieronder waar we jou allemaal mee kunnen helpen

Kom jij ons team versterken?

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zijn altijd op zoek naar gepassioneerde therapeuten die ons team willen versterken.