Longfysiotherapie

Longfysiotherapie

Longfysiotherapie is een gespecialiseerd gebied binnen de fysiotherapie dat zich richt op het behandelen van aandoeningen die verband houden met de luchtwegen en ademhaling.

De fysiotherapeut kan ondersteuning bieden bij longaandoeningen zoals (inspannings) astma, COPD (Chronische Obstructieve Longziekte), bronchitis, longemfyseem & sarcoïdose.

Daarnaast kunnen wij begeleiding bieden als u een longaanval of longontsteking heeft doorgemaakt.

Wilt u revalideren voor het herstel na een longoperatie? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Bij de start van een nieuw traject vindt eerst een intake afspraak met fysiotherapeutisch onderzoek plaats om te kijken wat de longproblematiek is en hoe dit uw dagelijks leven beïnvloedt.

Vervolgens wordt middels vragenlijsten en fysieke testen gekeken naar de inspanningscapaciteit en het functioneren.

Aan de hand van de uitkomsten stelt de longfysiotherapeut samen met u een individueel en persoonsgericht behandelplan op dat is afgestemd op uw specifieke behoeften en doelen. Het behandelplan wordt om de zoveel tijd aangepast en ook vinden evaluatiemomenten plaats om te monitoren wat de therapie oplevert. 

De behandeling kan bestaan uit verschillende interventies en methoden. Middels conditionele training en krachttraining kan gewerkt worden aan het inspanningsvermogen.

Het ademhalingspatroon kan geoptimaliseerd worden door te werken met specifieke ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en hoesttechnieken. Dit draagt bij aan het verminderen van angst voor kortademigheid, wat een belangrijk onderdeel kan zijn van de therapie.

Ook als u problemen ervaart met gebruik van de inhalatiemedicatie of andere hulpmiddelen, kan de fysiotherapeut begeleiding bieden.

Zo streven we naar verbetering van het beheersen van symptomen.

Of u nu net gediagnosticeerd bent met een longaandoening of al langer met dergelijke klachten kampt, onze longfysiotherapeuten staan klaar om samen met u te werken aan het verbeteren van uw ademhaling, het vergroten van uw conditie en het optimaliseren van uw kwaliteit van leven!

Verwijsgegevens & vergoeding zorgverzekeraar

Een traject wordt opgestart aan de hand van een verwijzing die u meekrijgt van de huisarts of longarts. Vaak wordt ook een verslag met bevindingen van een longfunctie (spirometrie) aan u meegegeven.

Deze informatie koppelen wij aan uw dossier om aanspraak te maken op de verzekering. Longklachten worden vaak vanuit uw basisverzekering vergoed. De hoeveelheid behandelingen waar u recht op hebt, is  afhankelijk van een aantal gegevens en criteria die gesteld worden. Hier kan de fysiotherapeut samen met u naar kijken. 

Onze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij Chronisch Zorgnet.

Chronisch Zorgnet is een netwerk van gespecialiseerde eerstelijnszorgverleners die patiënten met niet overdraagbare chronische aandoeningen ondersteunen. De zorg richt zich op een duurzaam effect, doordat leefstijl, zelfredzaamheid, bewegen en voeding centraal staan.

Voor meer informatie omtrent dit netwerk verwijzen wij u door naar de website van chronisch zorgnet

https://www.chronischzorgnet.nl/chronisch-zorgnet/over-chronisch-zorgnet/missie-en-visie

Hyperventilatie is een ademhalingsstoornis die optreedt wanneer iemand te snel of te diep ademt. Dit kan leiden tot een verstoring van de balans tussen zuurstof en kooldioxide in het lichaam. In normale omstandigheden helpt ons ademhalingssysteem bij het handhaven van deze balans, maar bij hyperventilatie raakt dit verstoord.

Mensen met hyperventilatie ademen vaak sneller dan normaal, soms zonder het zelf te beseffen. Wanneer het onbewust gebeurt spreken we van chronische hyperventilatie.  Dit overmatige ademen zorgt ervoor dat er te veel zuurstof in het lichaam binnenkomt en te veel kooldioxide wordt uitgeademd. Hierdoor kunnen verschillende symptomen optreden, waaronder duizeligheid, tintelingen in de handen en voeten, een snelle hartslag, benauwdheid, angstgevoelens, druk op de borst en soms zelfs flauwvallen.

Ben je bekend met hyperventilatieklachten, neem contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bekijken.

Bekijk meer diensten

Kom jij ons team versterken?

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zijn altijd op zoek naar gepassioneerde therapeuten die ons team willen versterken.

Beordeeld met een 9.4!

Lees hier de Zorgkaart reviews

"Super tevreden . Samen met Jesse een plan gemaakt nadat Jesse t hele verslag had gelezen van mijn arts in t ziekenhuis met vallen en opstaan heb ik mijn doel bereikt. Er stond een jaar voor en wij hebben t gehaald. Voor vragen mocht ik altijd binnen lopen. Jesse je bent een topper dankjewel, ook voor mijn schema die ik kan uitbreiden in de sportschool en dat de deur voor mij open blijft staan voor als ik ergens tegen aan loop en dat ik altijd even bij je terecht kan als dat nodig mocht zijn.."
"Ze was vriendelijk, ze luisterende goed. Ze was netjes en correct en heel behulpzaam."
"Vriendelijk, direct de juiste diagnose, goed netwerk met andere specialisten. Snel geholpen met een resultaat dat heter is dan ik ooit had verwacht!"
"Uitstekende praktijk, Ik kon er snel terecht, uitstekende behandeling. Prima begeleiding Een aanrader."
"Super fijn geholpen door Sanne. Communicatie was super en het plan van aanpak voor ons dochtertje ook. Mochten we het weer nodig hebben komen wij zeker terug."
"Erg goed begeleid. Het was fijn om erheen te gaan en bezig te zijn met sterker worden en conditie op te bouwen. Er werd altijd samen gezocht naar een ander moment als de een of de ander niet kon op de vaste uren. Hierdoor veel therapeuten leren kennen en ze zijn allemaal kundig maar ook gezellig."
"Behandeling door fysio ivm heupklachten .. Professionele , Klantvriendelijke benadering en uitermate deskundig …"
"Jesse heeft vanaf het begin aangegeven wat hij voor ogen had: "goed communiceren dat gaat je stimuleren".......zei hij altijd op 'n prettige manier en dat is meer dan gelukt. Ik heb er nooit de brui aangegeven, ben er nooit met tegenzin heen gegaan. Ook tijdens z'n vakantie of 'n dagje vrij wist hij de boodschap over te brengen bij z'n collega's."
"De klachten die ik had werden zeer serieus genomen. Mijn fysiotherapeut was altijd eerlijk, ook als bleek dat er even wat minder progressie was. Wanneer ik iets eng vond om te doen, hielp mijn fysiotherapeut mij hier doorheen."

Contact

Heeft u vragen neem dan contact op via de mail, telefoon of stuur ons een WhatsApp

Praktijk
Eerste Zeine 120, 5144 AM Waalwijk
James Wattlaan 9, 5151 DP Drunen

Waalwijk

Drunen