Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425

Artritis of artrose, wat is het verschil?

Artritis en artrose worden vaak met elkaar verward. Beide aandoeningen vallen onder reumatische klachten en doen zich voor aan de gewrichten. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen, met verschillende oorzaken en behandelopties. Er is echter wel een overeenkomst: zoveel mogelijk in beweging blijven is bij beide aandoeningen belangrijk. 

 

Wat is artritis?

Artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel. Deze ontsteking is het gevolg van een auto-immuunziekte. Bij deze ziekte keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Als je lichaam een infectie tegen wil gaan, gaat het afweersysteem werken. Bij een auto-immuunziekte komen er op dat moment ontstekingseiwitten vrij. Hierdoor ontstaan lichamelijke klachten zoals gewrichtspijn, stijfheid, zwelling, verminderde beweeglijkheid, vermoeidheid of een warm aanvoelende huid rond het gewricht. In sommige gevallen kan ernstige artritis leiden tot gewrichtsdeformaties.

 

Wat is artrose?

Artrose ontstaat als het kraakbeen tussen de gewrichten vermindert. Doordat het kraakbeen, dat als een soort kussentje fungeert, tussen de botten wordt afgebroken, schuren de botten over elkaar. Hierdoor ontstaat gewrichtsslijtage, wat veel lichamelijke klachten met zich meebrengt. Deze lichamelijke klachten komen grotendeels overeen met de klachten bij artritis: gewrichtspijn, stijfheid, zwelling en bewegingsbeperkingen. Beide aandoeningen hebben dezelfde gevolgen, alleen andere oorzaken.

 

Behandeling bij artritis

Artritis verloopt bij iedereen anders. Periodes waarin je veel klachten hebt, wisselen af met periodes waarin je minder klachten hebt. Medicijnen hebben daar veel invloed op. Wat kun je zelf nog doen om de pijnklachten te verminderen?

  • Als het gewricht warm aanvoelt, kun je het gewricht koelen om de pijn te verminderen.
  • Probeer in beweging te blijven, ook als het gewricht dik, warm of rood is. Beweging zorgt voor het verminderen van pijn en stijfheid. Tevens zorg je ervoor dat je de spieren rondom het gewricht sterker maakt, wat meer steun geeft aan de gewrichten. Ga bijvoorbeeld dagelijks een half uur wandelen, fietsen of bewegen in het water. Advies: Luister goed naar je lichaam, overbelast jezelf niet.
  • Zoek hulp bij onze fysiotherapeuten. Zij kunnen je helpen en adviseren hoe je je gewrichten soepel kunt houden en je spieren kunt versterken. Vaak krijg je oefeningen die je zelf kunt doen.

 

Behandeling bij artrose

Artrose is een chronische aandoening en verslechtert met de tijd. Je kunt het niet tegengaan, wel kun je het proces positief beïnvloeden.

  • Er zijn specifieke oefeningen die je kunt doen om de gewrichten te ondersteunen en de gewrichtsstabiliteit te verbeteren. Daarbij kan oefentherapie ook helpen bij het vergroten van de bewegingsvrijheid en het verminderen van stijfheid.
  • Als je overgewicht hebt, kan het verlies van gewicht ook helpen om je gewrichten minder te belasten. Hierdoor kan de pijn ook minder worden.
  • Pijnstillers en ontstekingsremmende pijnstillers zorgen ook voor het verminderen van pijn. Deze kun je in tabletvorm innemen of als crème aanbrengen op de pijnlijke plek. Als de gewrichten echt versleten zijn, kunnen ze eventueel vervangen worden door implantaten of door nieuw gevormd kraakbeenweefsel. Ook kunnen gewrichten worden ontlast door ze een beetje op te rekken.

 

Meer weten over het verschil tussen deze aandoeningen of een afspraak maken?

Onze fysiotherapeuten staan klaar om je te helpen. Ze beantwoorden al je vragen en willen je helpen met de behandeling van deze aandoeningen. Je kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0416 – 650700 of te mailen naar info@fysiotherapie-elegance.nl.