Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425

Kantoorbaan? Probeer deze tips om nekklachten te voorkomen!

Een goede werkhouding kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien als je een kantoorbaan hebt. Tegenwoordig werken steeds meer mensen lange uren op kantoor achter een computer, zonder af en toe pauze te nemen van het werk. Dit kan leiden tot vervelende nekpijn en andere gezondheidsproblemen als gevolg van een gebrek aan beweging en een ongunstige werkhouding. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige, maar effectieve tips die je kunt volgen om nekklachten te voorkomen.

 

Het nut van een gunstige werkhouding om nekklachten te voorkomen

Een gunstige werkhouding is een noodzaak voor zowel werknemer als werkgever. Het biedt een reeks aan voordelen. Je kunt er lichamelijke klachten mee voorkomen en het kan de concentratie verbeteren. Dat draagt weer bij aan een positieve werksfeer en een verhoogde productiviteit. Door aandacht te besteden aan ergonomie op de werkplek, kun je op de lange termijn werken aan je gezondheid en voorkom je langdurig ziekteverzuim. Om je alvast op weg te helpen delen wij de volgende tips die je gewoon kunt toepassen op kantoor.

 

Tip 1. Ergonomische werkomgeving

De eerste stap om nekklachten te voorkomen begint bij het inrichten van een ergonomische werkplek. Denk hierbij aan het aanschaffen van een verstelbaar bureau en bureaustoel die je lichaam optimaal ondersteunt. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond kunnen rusten, zodat je knieƫn in een hoek van 90 graden gebogen staan. Daarnaast is het ook belangrijk om je monitor op ooghoogte in te stellen, op een afstand van ongeveer een armlengte. Hiermee voorkom je dat je niet constant met je nek naar boven of beneden moet kijken. Tot slot is het belangrijk dat je muis en toetsenbord goed zijn geplaatst. Je toetsenbord moet recht voor je liggen, op ellebooghoogte en je muis moet op een comfortabele hoogte direct naast het toetsenbord liggen. Vermijd hierbij onnodige spanning op je hand en pols.

 

Bekijk anders ook deze video, dan zie je precies waar je op moet letten.

 

Thuiswerken

Werk jij regelmatig thuis? Volg dan ook de ergonomische tips van tip 1. Zorg voor een comfortabele stoel, een goed bureau op de juiste hoogte en een gezonde werkhouding. Zo kun je er ook thuis 100% tegenaan!

 

Tip 2. Regelmatig pauzeren helpt nekklachten te voorkomen

Om niet continu in dezelfde houding te werken, is het verstandig om regelmatig pauze te nemen tussen je werkzaamheden door. Sta geregeld op en maak een korte wandeling om je nek en lichaam te ontlasten. Je kunt daarbij ook meteen eenvoudige nek- en schouderstretches uitvoeren om de bloedcirculatie te bevorderen. Probeer iedere 20 minuten even een korte pauze in te lassen.

 

Tip 3. Houding tijdens het telefoneren.

Tussendoor iemand bellen terwijl je met je computerwerk doorgaat? Probeer je telefoon dan niet te klemmen tussen je schouder en oor. Dit kan namelijk nekspanning veroorzaken en eventueel leiden tot vervelende klachten. Gebruik een headset, bluetooth oortjes of de handsfree functie als alternatief.

 

Fysiotherapie bij nekklachten

Heb je nekklachten opgelopen door een ongunstige werkhouding? Dan kun je bij onze fysiotherapeuten terecht voor een behandeling. Onze fysiotherapeuten hebben oog voor alle factoren die een rol spelen in de oorzaak van jouw nekklachten. Zij zullen zeker kijken of je klachten werkgerelateerd zijn, maar zij zullen ook kijken of er nog andere oorzaken aan te wijzen zijn. Vervolgens wordt er gekeken welke behandeling voor jou de juiste is en kun je rekenen op een gedegen advies over je werkhouding zodat je nekklachten kunt voorkomen.

 

Wil je een afspraak bij ons inplannen?

Dan kunt je contact met ons opnemen door te bellen naar 0416 – 650700 of door ons een mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl. Wij komen zo spoedig mogelijk in contact met jou en helpen je verder met het verlichten van je nekklachten.