Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425

Hoe kom je van een hernia af?

Een hernia kan een flinke pijnlijke bedoening zijn. Hernia’s kunnen op verschillende plekken in je lichaam optreden. De onderrug en de nek worden het meest getroffen. Gelukkig biedt fysiotherapie een goede oplossing. Denk je dat je een hernia hebt, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. In het algemeen geldt dat hoe eerder je een diagnose krijgt en hoe eerder je met de behandeling begint, hoe groter de kans is dat je volledig herstelt. In deze blog vertellen we je meer over de verschillende soorten hernia’s en hoe fysiotherapie jou kan helpen bij het herstellen van een hernia. 

 

Wat is een hernia?

Allereerst, wat is een hernia? Een hernia treedt op wanneer een deel van een tussenwervelschijf, dat zich tussen de wervels bevindt, naar buiten uitsteekt en druk uitoefent op de omliggende zenuwen. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zwakte in het getroffen gebied.

Er zijn verschillende soorten hernia’s, maar de meest voorkomende zijn de lumbale en cervicale hernia’s. Een lumbale hernia treedt op in de onderrug en kan leiden tot pijn in de onderrug, heupen, billen en benen. Een cervicale hernia treedt op in de nek en kan leiden tot pijn in de nek, schouders, armen en handen.

Een andere veel voorkomende hernia is de thoracale hernia. Deze treedt op in de borstkas en kan leiden tot pijn op de borst, ribben en rug.

Naast deze drie veelvoorkomende hernia’s zijn er nog andere soorten hernia’s, zoals de hiatale hernia (die zich in de maag bevindt) en de femorale hernia (die zich in de lies bevindt). Elke hernia heeft zijn eigen specifieke symptomen en behandelingsopties, dus het is belangrijk om je dokter te raadplegen om de juiste diagnose te krijgen.

 

Oorzaken van een hernia

Er zijn verschillende oorzaken van een hernia. Een hernia in de rug (lumbale hernia) ontstaat meestal als gevolg van veroudering en slijtage van de tussenwervelschijven. Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven water en flexibiliteit, waardoor ze gevoeliger worden voor scheuren en uitpuilen.

 

Andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van een hernia zijn:

  • Zwaar tillen
  • Trauma, zoals een val of een auto-ongeluk.
  • Erfelijkheid; erfelijke factoren kunnen bijdragen aan het risico op het ontwikkelen van een hernia.
  • Obesitas: Overgewicht kan leiden tot extra druk op de tussenwervelschijven, waardoor ze gevoeliger worden voor een hernia.
  • Zittend leven: Een zittende levensstijl kan leiden tot een verminderde spierkracht en flexibiliteit in de rug.
  • Roken: Roken kan de bloedtoevoer naar de tussenwervelschijven verminderen, waardoor deze gevoeliger worden voor slijtage en beschadiging.

 

Onthoud dat niet iedereen die aan deze factoren wordt blootgesteld een hernia ontwikkelt. Een hernia kan zich ontwikkelen als gevolg van een combinatie van factoren en kan ook optreden zonder duidelijke aanleiding. Als je symptomen van een hernia ervaart, raadpleeg dan je huisarts voor een diagnose en een behandelplan.

 

Fysiotherapie bij een hernia

Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van een hernia. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen jouw rugspieren te versterken en te ontspannen, wat kan helpen om de druk op de hernia te verminderen en de symptomen te verlichten. Hier zijn enkele manieren waarop fysiotherapie kan helpen bij een hernia:

  • Core strengthening oefeningen: De kernspieren van het lichaam, waaronder de buikspieren, rugspieren en bekkenbodemspieren, ondersteunen de ruggengraat en helpen de druk op de tussenwervelschijven te verminderen. Een fysiotherapeut kan jou helpen bij het uitvoeren van oefeningen om je kernspieren te versterken en de druk op de hernia te verminderen.
  • Flexibiliteitsoefeningen: Stretching en flexibiliteitsoefeningen kunnen helpen om de spieren en ligamenten in de rug te ontspannen en de bewegingsvrijheid te vergroten. Dit kan helpen om de pijn te verlichten.
  • Manuele therapie: Onze fysiotherapeut kan manuele therapie gebruiken om de bewegingsvrijheid in de rug te vergroten en de spieren te ontspannen..
  • Houdingsadvies: Een fysiotherapeut kan je adviseren over de beste houding. Dit kan helpen om verdere schade aan de tussenwervelschijf te voorkomen en de genezing te bevorderen.

 

Wil je meer informatie of een afspraak maken?

Heb jij een hernia en wil je graag hulp van één van onze fysiotherapeuten? Dan staan we graag voor je klaar! Neem contact met ons op door te bellen naar 0416 – 650700 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl.