Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425

Scoliose en kyfose: wat is het en wat kun je doen?

Heb jij wel eens het idee dat je rug niet helemaal recht staat? Lijkt hij naar links of rechts af te wijken of heb je het idee dat je een ‘bochel’ aan het ontwikkelen bent? En heb je daardoor vaak rugpijn, spierpijn of kun je je misschien wel minder goed bewegen? Dan is het tijd om de hulp in te roepen van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Afwijkingen in de stand van je wervelkolom noemen we namelijk een scoliose of een kyfose. In deze blog leggen we jou het verschil tussen de twee uit en vertellen we je hoe we beide kunnen behandelen.

 

Wat is scoliose?

Bij scoliose is er een verdraaiing en/of verkromming in jouw wervelkolom aanwezig. Scoliose betekent eigenlijk ‘kromme rug’ in het Grieks. De wervelkolom blijft bij scoliose niet netjes in een rechte lijn staan, maar kan in bochten groeien. Soms in één bocht, waardoor een verkromming ontstaat, maar vaak ook in twee bochten. Scoliose kan ontstaan tijdens de groeifase van een kind, maar kan ook het gevolg zijn van het verouderingsproces op latere leeftijd. Het komt dus ook voor op alle leeftijden.

Er zijn diverse oorzaken van scoliose aan te wijzen. Zo kan het aangeboren zijn, ontstaan door spier- of zenuwaandoeningen, door veroudering of door een houdingsafwijking. Bij ongeveer 80% van de gevallen is de oorzaak echter onbekend; we noemen het dan idiopatische scoliose.

 

Wat is kyfose?

Waar een scoliose zich vaak uit als een zijwaartse afwijking, is de kyfose meer een voorwaartse bolling. Een kyfose ontstaat in de wervelkolom, ter hoogte van het borstgedeelte. De natuurlijk S-vorm in de rug wordt versterkt, waardoor een bolling op de bovenrug ontstaat, ter hoogte van het borstbeen of de onderkant van de nek. Een ernstig geval heet een hyperkyfose, maar is vaak meer bekend als een ‘bochel’.

De kyfose kan aangeboren zijn of veroorzaakt worden door een aangeboren spier- of zenuwaandoening. Daarnaast kan het ook op latere leeftijd ontwikkelen, waar het vaak in verband wordt gebracht met osteoporose en bepaalde vormen van reuma. Net als bij scoliose kan een slechte lichaamshouding het ontstaan van een kyfose in de hand werken.

Klachten bij scoliose en kyfose

  • Bewegingsbeperking van de rug
  • Pijn aan rug, schouders en nek
  • Hoofdpijn als gevolg van nek- en schouderklachten
  • Evenwichtsproblemen
  • Spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Soms kan bij zeer ernstige gevallen een beperking van de longwerking optreden

 

Oefentherapie en behandelingen

De behandeling bij jouw fysiotherapeut is vooral gericht op oefeningen om jouw rug soepel te houden en je spieren te versterken. Zo verminderen jouw klachten en kunnen we werken aan het verbeteren van je houding. De oefeningen worden aangepast op jouw specifieke situatie en ernst van je scoliose of kyfose. Je doet de oefeningen eerst onder begeleiding van je fysiotherapeut en daarna ook thuis.

Naast de oefeningen is er de mogelijkheid tot het dragen van een brace/korset om de afwijking in jouw wervelkolom te corrigeren. Bij ernstige gevallen van scoliose of kyfose kan een operatie nodig zijn. Zowel de bracebehandeling als operatie gebeuren altijd in samenspraak en op doorverwijzing van jouw orthopeed.

 

Wil je zelf direct aan de slag met oefeningen tegen jouw rugpijn en om je houding te verbeteren? Volg dan eens de workout in onderstaande video!

 

Wil jij hulp bij je scoliose- of kyfoseklachten?

Of heb jij nog vragen naar aanleiding van deze blog? Dan schieten onze fysiotherapeuten je graag te hulp. Neem contact met ons op door te bellen naar 0416-650700, te mailen naar info@fysiotherapie-elegance.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen.