Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425
Een hoge bloeddruk vergroot de kans op een beroerte. Leer in onze blog wat een hoge bloeddruk is en wat je zelf kunt doen. Bij Elegance Fysiotherapie in Waalwijk, Noord-Brabant.

Hoge bloeddruk vergroot de kans op een beroerte

Een hoge bloeddruk: we weten allemaal dat het slecht voor ons is, maar niemand schijnt echt te weten wat het nou precies doet in ons lichaam en wat de symptomen zijn. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op een hartinfarct, maar ook op een beroerte (CVA). Als fysiotherapeuten zien wij nog te vaak patiënten die zijn getroffen door een beroerte en een intensief revalidatietraject nodig hebben. Daarom willen we jou graag beter informeren over hoge bloeddruk en hoe je een beroerte kunt voorkomen door jouw bloeddruk gezond te houden. Ook vertellen we je graag iets meer over ons neurorevalidatie traject.

Wat doet een hoge bloeddruk in jouw lichaam?

Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd en komt vaker voor na ons 40e levensjaar. Het probleem met hypertensie is dat we het niet altijd voelen of de symptomen niet als dusdanig herkend worden. De verhoogde bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten, die vervolgens een hartinfarct of beroerte in de hand kunnen werken.

Symptomen van hoge bloeddruk:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Kortademigheid
 • Rusteloosheid

Hoe kun je een hoge bloeddruk voorkomen?

Hoewel de precieze oorzaak van hypertensie bij veel mensen onbekend blijft, weten we dat een aantal factoren invloed heeft op het ontstaan van de aandoening. Erfelijkheid kan een rol spelen, maar een ongezonde leefstijl is helaas één van de grootste oorzaken. Wil jij een hoge bloeddruk voorkomen? Neem dan de volgende leefstijladviezen in acht:

 • Pas op met ongezond eten met veel zout
 • Probeer een gezond gewicht te behouden
 • Zorg voor voldoende beweging
 • Drink niet te veel alcohol
 • Stop met roken: bekijk de tips!
 • Probeer langdurige stress te voorkomen

Hoe veroorzaakt een hoge bloeddruk een beroerte?

Bij een beroerte maken we onderscheid tussen een TIA, een herseninfarct, en de minder vaak voorkomende hersenbloeding. Als jouw bloeddruk lang verhoogd blijft, kan er een vernauwing ontstaan in de kleine bloedvaten in je hersenen. Hierdoor kan een bloedpropje of -stolsel makkelijker blijven steken en (tijdelijk) de doorstroom blokkeren. Dit kan een TIA of herseninfarct tot gevolg hebben.

Een langdurige verhoging in de bloeddruk kan er ook voor zorgen dat kleine bloedvaten in de hersenen beschadigen. Deze beschadiging en verzwakking vergroten de kans op het knappen van zo’n bloedvaatje, oftewel een hersenbloeding.

Een beroerte is vaak te herkennen aan een scheve, hangende mond, slappe armen of problemen met spraak. Zie jij deze symptomen bij iemand? Bel dan altijd meteen 112!

In deze animatie legt de Hartstichting duidelijk uit wat een beroerte precies is en wat er gebeurt in je hersenen:

Revalideren na een beroerte bij de fysiotherapeut

Nadat het ziekenhuis de diagnose heeft gesteld en je bent behandeld, begint je revalidatietraject. Revalidatie is belangrijk om jouw lichaamsfuncties weer zo veel mogelijk onder controle te krijgen en zelfredzaam te blijven. Het traject duurt gemiddeld een half jaar.

Afhankelijk van het type beroerte en de lichamelijk en geestelijke gevolgen die jij ervaart, start jouw revalidatietraject. Bij ernstige klachten kom je vaak eerst onder behandeling van een gespecialiseerd revalidatiecentrum. Gelukkig kun je in veel gevallen gewoon thuis revalideren onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Onze fysiotherapeut stelt samen met jou een persoonlijk behandelplan op, met doelen waar je samen aan werkt. De behandelingen kunnen thuis of in de praktijk plaatsvinden. Bij behandeling in de praktijk houden we rekening met extra prikkels en plannen we jouw afspraak op een rustig tijdstip of in een rustige, prikkelarme ruimte. Als het nodig is kunnen we ook buiten of op je werk oefenen, zodat je zo snel en goed mogelijk weer de draad van het dagelijks leven op kunt pakken.

Een beroerte is een complexe aandoening en behandelen we in de regel multidisciplinair. Dat betekent dat we waar nodig samenwerken en afstemmen met je arts, een ergotherapeut, logopedist, thuiszorg en in sommige gevallen zelfs met de diëtist.

Wil jij graag meer informatie of een afspraak maken?

Wil je graag meer weten over hoge bloeddruk en het effect op jouw lichaam? Of wil je graag in gesprek over ons revalidatietraject en wat wij voor jou kunnen betekenen na een beroerte? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 0416 – 650700 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl.