Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425
Stretchen is gezond voor uw lichaam. Ontdek de oefeningen die u zelf kunt doen in de nieuwe blog van Fysiotherapie Elegance in Waalwijk.

Waarom is dagelijks stretchen zo gezond?

Voel jij je aan het einde van de dag ook vaak stijf? Of heb je last van stijve spieren en stroeve gewrichten? Dan kan dagelijks stretchen het verschil maken. Bij stretchen denken we vaak aan het rekken en strekken van spieren voor of na het sporten. Sporters gebruiken het stretchen van spieren tijdens de warming up en cooling down om blessures te voorkomen. In dit artikel vertellen wij je meer over waarom dagelijks stretchen goed is voor je spieren en geven we je een aantal oefeningen. 

Je kent het vast wel, dat gevoel van stijfheid als je een poos in dezelfde houding hebt gezeten. Vaak willen we ons dan even uitrekken. Dit is een simpele stretchoefening die er direct voor zorgt dat we ons minder stijf voelen. Door deze kleine oefeningen te doen, ontspannen we onze spieren. Dit zorgt ervoor dat we ons lekkerder voelen.

 

Voordelen van stretchen

Het stretchen van je spieren heeft verschillende voordelen:

 • Stretchen vermindert stress. Wanneer je veel stress hebt, spannen je spieren zich aan. Door te stretchen help je de spieren ontspannen.
 • Stretchen verbetert de bloedsomloop. Door te stretchen circuleert het bloed beter door je spieren waardoor deze meer zuurstof opnemen. Hierdoor voel je je energieker.
 • Stretchen maakt je flexibeler en verbetert je evenwicht. Daarnaast zorgen gestretchte spieren ervoor dat de gewrichten beter te bewegen zijn. Na een poos strekken, zul je merken dat je soepeler beweegt.

 

Wat kun je beter niet doen tijdens het stretchen?

Hoewel stretchen niet heel moeilijk lijkt, kun je met stretchen je spieren ook beschadigen. Luister tijdens het stretchen dus altijd goed naar je lichaam.

 • Stretchen direct na een krachttraining
  Tijdens een krachttraining ontstaan scheurtjes in je spieren. Deze herstellen en hierdoor groeit de spier. Als je stretcht vlak na de training, vergroot je de scheurtjes en vergroot je de kans op ontstekingen.
 • Je pijngrens negeren
  Tijdens het stretchen, kun je lichte pijn ervaren. Deze ontstaat doordat je de spier uitrekt. Als je deze pijn negeert en het stretchen van de spier forceert, kun je de spier beschadigen.

 

5 snelle stretchoefeningen die je zelf kunt doen

 • Nek stretch: Pak de rechterkant van je hoofd vast met je linkerhand en buig hem naar links. Houd deze positie een aantal seconden vast en doe dan het tegenovergestelde. Hierna kun je je nek ook wat ronddraaien om hem soepeler te maken.
 • Downward facing dog: Deze oefening wordt vaak gedaan bij Yoga. Spreid je benen een klein beetje en buig naar voren. Probeer met je handen de vloer te raken. Je staat nu als het ware als een piramide. Als het niet lukt om met je handen de vloer te raken, kun je je armen ook laten hangen. Tijdens deze oefeningen stretch je je benen en onderrug.
 • Bovenbeen stretch: Deze oefening wordt vaak gedaan tijdens een warming up. Ga staan, met beide benen naast elkaar. Pak nu met je rechterhand je rechtervoet vast. Breng je tenen naar je rechterbil. Hou dit even vast, zet je voet weer op de grond en herhaal het met je andere been. Op deze manier stretch je je bovenbeenspieren.
 • Kuit stretchen: Om je kuit te stretchen, ga je met je gezicht naar de muur staan. Zet je handen vlak tegen de muur. Zet een been voor je andere en strek je achterste been, je voorste been blijft een beetje gebogen. Verplaats je gewicht naar je bovenlichaam, je voelt je kuit rekken.
 • Heup stretch: Ga zitten en zet je voetzolen tegen elkaar. Vervolgens probeer je je voeten zo dicht mogelijk naar je lichaam te duwen. Probeer hierbij je knieen op de grond te houden. Met deze oefening stretch je je hamstrings en train je je heupen.

Deze oefeningen helpen je om te ontspannen. Je kunt ze ‘s ochtends doen om de dag goed te beginnen. Zo voel je je de hele dag energiek. Je kunt ze ook ‘s avonds doen om je hoofd leeg te maken, waardoor je beter kunt slapen.

 

Wil je weten hoe de fysiotherapeut jou kan begeleiden met stretchen? Of wil je een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Je kunt ons ook bellen op 0416-650700 of een mail sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl.