Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425
Twee ouderen kunnen weer bewegen zonder artrose klachten dankzij de behandeling van de fysiotherapeuten van Fysiotherapie Elegance in Waalwijk.

Artrose: de fysiotherapeut schiet te hulp!

Begint jouw dag ook altijd met pijn en stijfheid in de gewrichten? Dan kan het zomaar zijn dat je artrose hebt. Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening die helaas niet meer overgaat. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we jou niet kunnen helpen bij de stijfheid en pijn! Fysiotherapie Elegance helpt jou graag jouw klachten te verminderen. In onze nieuwe blog vertellen we je meer over artrose en hoe fysiotherapie kan ondersteunen. 

In 2020 waren er ruim 1,5 miljoen mensen met artrose bekend bij de huisarts. Knieartrose kwam bij bijna de helft van de gevallen voor en is daarmee de meest voorkomende vorm van artrose. De gewrichtsaandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

Wat is artrose en hoe ontstaat het?

Als je lijdt aan artrose dan zijn de kwaliteit en hoeveelheid kraakbeen in je gewrichten verminderd. Vaak is er ook sprake van een verminderde spierfunctie in het gewricht. Deze omstandigheden zorgen er voor dat het gewricht minder soepel is en de schokken van het bewegen minder goed kan opvangen. Hierdoor ontstaan de pijn en stijfheid die kenmerkend zijn voor artrose. De klachten worden vaak ‘s morgens en na lang stilzitten ervaren.

Hoewel ouder worden vaak de grootste boosdoener is, zijn er nog meer omstandigheden die kunnen leiden tot artrose. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Overgewicht / obesitas
  • Overbelasting van gewrichten door zwaar werk
  • Trauma aan het gewricht door sport
  • Operatie aan het gewricht

De pijn en stijfheid die jij ervaart, zullen jou er vaak van weerhouden om meer te bewegen. Maar meer beweging kan wel degelijk helpen bij het verminderen van jouw klachten. Het helpt bijvoorbeeld om de spieren, pezen en banden rondom je gewrichten te versterken. Ook zorgt de beweging voor het vrijkomen van extra gewrichtsvloeistof. De vloeistof functioneert als het ware als ‘glijmiddel’ voor de gewrichten en helpt dus om het bewegen soepeler te maken.

 

Hoe kan onze fysiotherapeut helpen?

Onze fysiotherapeuten kijken eerst samen met jou naar je klacht, je hulpvraag en wat je graag wilt bereiken. Het is belangrijk dat we dit eerst goed in beeld brengen, zodat we samen een behandelplan kunnen opstellen. Dit plan kan bestaan uit één soort behandeling of een combinatie van verschillende behandelingen. We leggen ze hieronder graag aan je uit.

 

Voorlichting en advies

Onze fysiotherapeuten kunnen jou veel informatie geven over omgaan met artrose en geven je advies hoe je dit het beste kunt doen. Het belang van bewegen en gezond leven wordt in dit advies benadrukt. Ook ontvang je tips hoe jij klachten kunt voorkomen.

 

Oefentherapie

Samen met onze fysiotherapeut ga je aan de slag met een aantal oefeningen. Deze oefeningen helpen jou je doel te bereiken en in jouw dagelijks leven weer goed te kunnen functioneren. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van je fitheid en het versterken van de spieren rondom het pijnlijke gewricht.

Nadat onze fysiotherapeut jou de juiste oefeningen heeft aangeleerd, is het belangrijk dat je deze oefeningen ook thuis, liefst dagelijks, uitvoert. Ook als jouw behandeltraject bij ons klaar is, adviseren we je door te gaan met de oefeningen. Als je stopt, kunnen de klachten weer terugkeren.

 

Je gewicht verminderen

Als je te zwaar bent, is het voor jouw artroseklachten belangrijk dat je afvalt. Overgewicht kan jouw pijnklachten namelijk verergeren, omdat er meer gewicht drukt op het gewricht. Voornamelijk bij knie- en heupartrose speelt dit een grote rol. De oefeningen die jij met onze fysiotherapeut doet en de extra beweging die wij stimuleren dragen bij aan een hogere vetverbranding. Als het afvallen hiermee nog niet (genoeg) lukt, kunnen we hulp inschakelen van een derde partij, zoals een diëtist. Hij of zij kan jou ondersteunen bij het samenstellen van een goed voedingsplan om jouw doelen te behalen.

 

Terugverwijzen naar een arts

Als blijkt dat jouw klachten na de behandelingen niet of nauwelijks verminderd zijn, kan jouw fysiotherapeut je terugverwijzen naar je arts. In sommige gevallen kunnen pijnstillers helpen, vooral als er ook een ontsteking is in het gewricht. Als je na een lang behandeltraject geen verbetering voelt, kan het zelfs wenselijk zijn het gewricht te vervangen door een prothese. Als dit nodig blijkt, kun je na de operatie bij ons starten met een revalidatietraject en vervolgens weer aansluiten op jouw behandelplan.

 

Wil jij onze hulp bij jouw artroseklachten?

Maak dan snel een afspraak met één van onze fysiotherapeuten door te bellen naar 0416 – 650700 of een mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl. Je kunt ook het contactformulier op onze website invullen.