Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425

Wat is de beste aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie voor jou in 2022?

De polissen van de zorgverzekering zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogelijk om over te stappen. Wij adviseren je om hier goed naar te kijken. Het kan je veel geld schelen per maand. Ook wil je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Polisvoorwaarden veranderen ook elk jaar. Als je dit jaar in jouw polis bijvoorbeeld nog 9 fysiotherapie behandelingen hebt, hoeft dat niet te betekenen dat dit komend jaar weer geldt.

Het is zeker de moeite waard om je goed te verdiepen in de zorgverzekeringen,  want dat kan jou op jaarbasis veel geld schelen. Er zit tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering al een verschil van ruim €45 per maand. Dit is meer dan €500 per jaar. Terwijl de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is, aangezien de inhoud hiervan door de overheid is vastgesteld.

Het is dus belangrijk dat je goed zicht hebt op de voorwaarden en vergoedingen, zodat je weet wat je kunt verwachten van de basisverzekering en/of aanvullende verzekering.

Een overzicht van alle zorgpremies 2022 vind je hier.

Fysiotherapie in de basisverzekering

Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaal je dan zelf. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen.

Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering:

 • Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen)
 • Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
 • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
 • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
 • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
 • Behandeling bij artrose (maximaal 12 oefening therapieën op een jaar)
 • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
 • Coronapatiënten die na hun besmetting ernstige klachten en beperkingen hebben overgehouden krijgen paramedische herstelzorg vergoed vanuit de basisverzekering, mits ze voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden. Deze regeling geldt tot 1 augustus 2022.

 

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?

Of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van je huidige zorgbehoefte en het risico dat je loopt op een aandoening. Ben je gezond en doe je niet aan risicovolle sporten, dan heb je – wat fysiotherapie betreft – wellicht helemaal geen aanvullende verzekering nodig, of is het goedkoopste aanvullende pakket voldoende. Je bent dan beter af apart voor je fysiotherapiebehandelingen bij ons in de praktijk te betalen.  Hiervoor bieden wij in de praktijk de volgende mogelijkheden:

Als je een grotere kans op blessures hebt door de sport die je beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. En als je (vaker) last hebt van je rug of zwakke gewrichten hebt, kan het zeker verstandig zijn een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten.

Vraag jezelf altijd af of je zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat je liever een (maandelijkse) premie hiervoor betaalt. In de meeste gevallen heb je een aanvullende verzekering nodig voor de vergoeding van fysiotherapie.

Belangrijk:

 • Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen.
 • De vergoedingen hieronder zijn gebaseerd op fysiotherapeuten die een contract hebben gesloten met de zorgverzekeraar. Hier vallen wij onder.
 • Het eigen risico is niet van toepassing als je gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandelingen vanuit je aanvullende verzekering.

 

Hoe kies je de zorgverzekering die het best bij jou past?

Gebruik de checklist op de website van de Consumentenbond: Zorgverzekering kiezen: waar let je op?

Kijk in je polis om te achterhalen voor welke vergoeding je in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. Bepaal dus voor jezelf je zorgbehoefte. Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar.

Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als je maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar alle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot ‘fysiotherapie’ rekent.

Verwacht je komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om je eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil voor het risico dat je loopt, betaal je minder premie. Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Dit bedrag betaal je bovenop het verplichte eigen risico van €385.

Je eigen risico vrijwillig verhogen is niet slim als je veel zorgkosten verwacht. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als je het bedrag van je verplichte en vrijwillige eigen risico niet achter de hand hebt.

Soms vragen verzekeraars om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen je op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit.

We hebben de ruimste vergoedingen voor fysiotherapie (ten minste 36 behandelingen per jaar) voor je op een rijtje gezet:

 

VerzekeraarPakketDekking fysiotherapiePremie p/m (vanaf)
De FrieslandOptimaal36 behandelingen€ 53,50
IZZZvdZ + Extra 352 behandelingen€ 80,40
ONVZTopfit50 behandelingen€ 64,87
PNOzorgTop50 behandelingen€ 64,87
Pro LifeExtra Largepolis36 behandelingen€ 72,50
Stad HollandExtra Uitgebreide AV36 behandelingen€ 58,75
VvAATop50 behandelingen€ 61,38
Zilveren KruisAanvullend 4 Sterren36 behandelingen€ 58,50

De gemiddelde premie van deze verzekeringen ligt in 2022 op 64,35 euro per maand.

 

Dit is de top 5 van zorgverzekeraars met de voordeligste verzekeringen met 6 behandelingen fysiotherapie en € 250 vergoeding (75%) bij de tandarts:

#VerzekeraarNaam polisPremie
1ZieZoSelectief + Aanvullend 1 + Tand 1€ 128,25
2FBTOBasis + Fysio + Tand € 250€ 129,85
3Zorg en ZekerheidZorg Gemak + AV Gemak€ 130,60
4CZdirectBasis + Aanvullend 1 + Tand 1€ 131,75
5De FrieslandZelf Bewust + AV Opstap + AV Tand Opstap€ 132,00

 

Top 5 meest voordelige aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie bij 9 behandelingen

 

VerzekeraarPremie per maand
1. De Friesland€122, 20
2. Ditzo€124,45
3. Unive€124,90
4. Pro Life€125,05
5. CZ Direct€127,95

 

Let op: je hebt t/m 31 december 2021 de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar/polis. Het is zeker de moeite waard om de verschillende polissen vanuit jouw situatie te vergelijken! Ga naar Zorgwijzer.nl om te berekenen welke polis voor jou in 2022 het meest interessant is.