Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425
valpreventie-val-voorkomen-waalwijk

Hoe voorkom je een val? 3 tips om op de been te blijven

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje!’ Bij onze praktijk zien wij regelmatig mensen die bij een val (ernstige) klachten hebben opgelopen. Dankzij fysiotherapie gaat het herstel vaak sneller en beter, maar liever helpen wij je natuurlijk de val te voorkomen. Daarom heeft onze therapeut Wouter Smeets de 3 beste tips om vallen te voorkomen op een rijtje gezet. 

 

 1. Oefen je balans 

Een val wordt vaak veroorzaakt door het verliezen van je evenwicht. Dat gebeurt iedereen weleens. Maar stel je voor dat je net op dat moment een klusje aan het doen bent op een wankel trapje. Daarom is het belangrijk om regelmatig je balans te oefenen. Met een paar minuten per dag kom je al een heel eind: 

  • sta tijdens het tandenpoetsen op één been (zonder je vast te houden!). ‘s Ochtends links, ‘s avonds rechts. Of andersom natuurlijk. 
  • sta je ergens in de rij? Ga een paar keer even op je tenen staan. Zo worden je voetspieren sterker en verbetert je balans. 
  • probeer uit je stoel op te staan zonder je handen te gebruiken. Wil je het écht goed aanpakken? Doe dit dan 5 keer achter elkaar. Een mini-workout om je balans te verbeteren. 

 

 2. Ga lekker sporten

Bij sporten denken veel mensen aan spieren kweken. Maar ook je balans wordt beter als je sport. Sporten die balanstraining combineren met bot- en/of spierversterkende oefeningen zijn zelfs nóg beter. Er is altijd wel een sport die bij je past, dus kies er één uit of neem een proefles: 

  • een balsport, bijvoorbeeld volleybal of voetbal
  • een racketsport zoals tennis of badminton
  • een sport die zorgt voor lichamelijke én geestelijke balans, denk aan yoga of tai-chi
  • een buitensport zoals suppen of nordic walking

 

 3. Geef je voeten de ruimte

Je voeten gebruik je de hele dag door om te staan, te lopen, te springen en te rennen. Ze moeten hard werken om jouw balans te bewaren. Zorg daarom voor goede schoenen of sloffen die lekker zitten, je tenen de ruimte geven en je voet goed omsluiten. En geef je voeten óók in en om je huis de ruimte. Over rondslingerende rommel, een losliggende mat of een kabel struikel je snel!

Deze tips helpen je balans te verbeteren, je spieren sterker te maken en je kans op vallen te verkleinen. 

 

Wil je weten hoe Fysiotherapie Elegance je kan helpen als je per ongeluk toch valt? Of wil je meer tips en advies over valpreventie? 

Neem dan nu contact op met ons via het contactformulier op de website, via 0416 – 650700 of via info@fysiotherapie-elegance.nl