Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425
hand-en-polsklachten-waalwijk

Hand- en polsklachten, geef ze geen kans!

Heb je een kantoorbaan of een hobby waardoor je veel tijd spendeert achter de computer? Dan is het belangrijk om regelmatig van houding te wisselen. Anders kan je klachten ontwikkelen aan je arm, nek of schouder. Dit soort klachten vallen onder de term KANS. Voorheen beter bekend als RSI. Herstel van dit soort klachten kan vrij lang duren. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Wij geven je tips mee hoe je deze klachten het beste kunt voorkomen.

 

Wat is KANS?

KANS (Klachten aan arm, nek en/of schouder) kunnen over het algemeen meerdere oorzaken hebben en uiten zich op verschillende manieren. Dit varieert van pijn, tintelingen en onaangename gevoelens tot krachtverlies. De klachten worden erger door fijne bewegingen of door lang in dezelfde houding te zitten of werken. Voorbeelden daarvan zijn autorijden, het werken achter de computer of continu kracht zetten met de handen. We kunnen KANS onderverdelen in twee soorten klachten: specifieke en aspecifieke.

Specifieke KANS-klachten

Specifieke KANS-klachten worden veroorzaakt door een medische aandoening die gediagnosticeerd kan worden. Hierbij kan je denken aan het Carpaal Tunnel Syndroom, ziekte van Quervain, triggerfinger of een tenniselleboog.

Aspecifieke KANS-klachten

Als we het hebben over aspecifieke KANS-klachten, dan heeft de patiënt last van de nek, schouders en/of arm, maar is er geen medische aantoonbare afwijking voor de klachten aanwezig. De fysiotherapeut zal hierbij verder onderzoek uitvoeren en de behandeling daarop afstemmen. De oorzaak van aspecifieke KANS-klachten kunnen liggen aan fysieke belasting, omgevingsfactoren of psychische belasting (stress).

 

Vallen hand- en polsklachten ook onder KANS?

Onder KANS-klachten vallen ook hand- en polsklachten. Een van deze klachten is de muisarm. Deze klachten worden voornamelijk veroorzaakt door continu dezelfde beweging te maken met de spieren (tijdens het computeren), tot het punt dat ze overbelast raken. Bij deze specifieke klacht gaat het om stijve spieren, spierpijn, kramp, krachtverlies, tintelingen, spiervermoeidheid en een verminderde coördinatie.

 

Hoe voorkom je hand- en polsklachten?

Naast het typen of bewegen met de muis spelen ook andere factoren een belangrijke rol in het voorkomen van klachten rondom de muisarm. Om ervoor te zorgen dat je toekomstige klachten uit de weg gaat hebben wij drie belangrijke tips voor jou op een rij gezet. 

 

  • Denk aan je houding

Probeer om het uur even iets anders te doen. Zorg voor beweging door achter je computer vandaan te komen en wat rek- en strekoefeningen uit te voeren. Pak wat te drinken, zodat je niet continu in dezelfde houding blijft zitten.

 

  • Let op de stand van je polsen

Geef je polsen regelmatig rust door ze op jouw schoot of bureau te laten rusten. Zorg ervoor dat je handen boven het toetsenbord zweven en dat je de muis losjes vasthoudt. Je kan, indien nodig, een polssteun aanschaffen.

 

  • Maak gebruik van een ergonomische ingestelde werkruimte

Werk je regelmatig achter de computer? Dan kan je KANS-klachten voorkomen met verschillende producten die ergonomisch zijn ontworpen. Op het eerste gezicht zien sommige producten er apart uit, maar naarmate je hiermee leert werken, zal je het verschil merken. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomische muis, toetsenbord, bureaustoel, een polssteun of een verstelbaar bureau.

 

Ervaar je hand- of polsklachten? Neem dan contact met ons op

Wij kunnen je ondersteunen met de aanpak van klachten aan uw hand- en pols, maar ook met KANS-klachten in het algemeen. Neem contact met ons op via onze website, door te bellen naar 0416 – 650700 of door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-elegance.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met jou opnemen.