Met de fysiotherapeut bent u snel weer in beweging
Bezoek onze locatie
Eerste Zeine 120 Waalwijk
Stuur ons een e-mail
info@fysiotherapie-elegance.nl
Whatsapp
06-11919425
reuma of gewoon last van stijve spieren fysiotherapie Waalwijk

Spierreuma of gewoon stijve spieren?

Hoe ouder je wordt, hoe vaker je ermee te maken hebt: stijve spieren. Na een dagje onkruid wieden in de tuin bijvoorbeeld. De volgende ochtend ontdek je precies waar de spieren zitten die je hebt gebruikt omdat ze stijf en pijnlijk aanvoelen. Heel normaal. Echter, merk je dat je steeds vaker last hebt van pijnlijke en stijve spieren rond je nek, hals en schouders, bovenarmen en/of heupen of billen? Dan kan het zijn dat je spierreuma hebt. 

Hoe herken je spierreuma?

  • Spierreuma uit zich door stijfheid en pijn aan de spieren rond de nek, hals en schouders, bovenarmen en/of de heupen of billen.
  • Kenmerkend voor spierreuma is dat de pijn en stijfheid zich aan beide kanten van jouw lichaam bevinden.
  • Naast stijfheid en spierpijn kun je last hebben van bewegingsbeperkingen in nek, schouders, heupen en billen.
  • Ook kun je last hebben van koorts en vermoeidheid.

Wat is spierreuma?

De officiële naam van spierreuma is polymyalgia rheumatica, afgekort PMR. Het is een auto immuunziekte waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Hoe het ontstaat, dat is helaas nog onbekend. Bij deze aandoening kunnen er ontstekingen ontstaan in de schouder- en heupgewrichten, slijmbeurzen, pezen en peesaanhechtingen. De ziekte komt voornamelijk voor bij vijftigplussers. Vrouwen krijgen er twee keer zo vaak mee te maken als mannen. Het goede nieuws: PMR is geen erfelijke aandoening en bij 70% van de mensen gaat de ziekte over. Dat kan wel twee tot drie jaar duren en bij sommige mensen duurt het langer.

 

Er kan ook onderscheid gemaakt worden tussen chronische en acute reuma in de spieren. Meestal ontstaat spierreuma sluipend. De stijfheid en spierpijn verergeren langzaam. In sommige gevallen is er sprake van acute spierreuma. Hierbij ontstaan de stijfheid en pijn in de spieren van de ene op de andere dag en zijn de klachten direct hevig. Acute spierreuma wordt niet altijd herkend, omdat het doet denken aan een stijve spier door een verkeerde (slaap)houding.

Verschil spierreuma en reuma

Een groot verschil tussen spierreuma en andere vormen van reuma, is dat bij reuma in de spieren de gewrichten niet worden aangetast. Ook zit de ontsteking niet in de gewrichten, maar rondom. Spierreuma komt bijna niet voor bij mensen onder de 50. Andere vormen van reuma komen wel op alle leeftijden voor.

Verschil spierreuma en fibromyalgie

Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist. De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Hierbij doen de spieren pijn, maar zijn er geen ontstekingsverschijnselen. Ook zit de pijn niet alleen op de kenmerkende plekken van spierreuma. Bovendien komt fybromyalgie voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 25 en 45 jaar. Kenmerkend van spierreuma is juist dat het pas een levensfase later voorkomt.

Welke klachten zijn er bij reuma in de spieren?

Het belangrijkste verschijnsel bij spierreuma of polymyalgia rheumatica is pijn en stijfheid in nek, schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen. Bij inspanning van de aangetaste spiergroepen neemt de pijn toe. ’s Morgens bij het ontwaken is de pijn het hevigst. Je ervaart veel hinder bij je gebruikelijke ochtendritueel zoals opstaan, wassen en aankleden. Pas na een uur nemen de stijfheid en pijn af. Verder kun je veel last hebben van vermoeidheid, een gebrek aan energie, nachtelijk zweten en gewichtsverlies. Ook koorts en een ziek gevoel kunnen erbij horen.

Hoe kun je reuma in de spieren behandelen?

Als jouw huisarts of reumatoloog heeft geconstateerd dat je spierreuma hebt, dan krijg je soms eerst ontstekingsremmers om de pijn en de ontsteking te bestrijden. Ook kan prednison worden voorgeschreven. Ik adviseer om jouw spierpijn en stijfheid te lijf te gaan door regelmatig oefeningen te doen. Door je te bewegen nemen jouw beperkingen af en kun je erger voorkomen. Dit kan je het beste onder begeleiding doen van een fysiotherapeut.

 

Fysiotherapie bij spierreuma

Door reuma in de spieren kun je beperkt worden in jouw dagelijkse activiteiten. Jouw fysiotherapeut zal de behandeling richten op het verminderen of opheffen van die beperkingen. De aandacht gaat dan voornamelijk uit naar het soepel maken en houden van jouw gewrichten, het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van jouw conditie.

 

Het Is belangrijk om regelmatig te oefenen, daarom ontvang je van je fysiotherapeut instructies over hoe en hoe vaak je oefeningen kunt doen. Ook krijg je advies van ons over hoe je gezond en verantwoord kunt blijven bewegen en sporten als je spierreuma hebt.

 

Wil je meer weten hoe je met spierreuma in jouw dagelijks leven kunt omgaan? Of wil je meer informatie over onze behandeling bij spierreuma? Neem dan contact met ons op via 0416 – 650700 ; info@fysiotherapie-elegance.nl of via de contactpagina op onze website.